In juli 2017 overleed de Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani ten gevolge van borstkanker. Mirzakhani won in 2014 als eerste vrouw ooit de Fields Medal, de hoogste prijs voor wiskundigen. 

De Fields Medal

De Fields Medal, officiële naam is "International Medal for Outstanding Discoveries in Mathematics", is een onderscheiding die elke vier jaar aan twee tot vier wiskundigen wordt toegekend. Ze is genoemd naar de Canadese wiskundige John Charles Fields. De prijs wordt uitgereikt door de Internationale Wiskundige Unie op de openingsceremonie van het Internationaal Wiskundecongres. 

De prijs wordt vaak gezien als de belangrijkste onderscheiding binnen de wiskunde en wordt om die reden regelmatig "de Nobelprijs voor de wiskunde" genoemd. Enkel wiskundigen jonger dan veertig komen in aanmerking. De Fields Medal wordt sinds 1936 uitgereikt. Van de 56 laureaten tot 2014, was Maryam Mirzakhani de eerste vrouw.

Maryam Mirzakhani

Maryam Mirzakhani

Mirzakhani werd in 1977 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Na een succesvolle wiskundige carrière in haar geboorteland, met onder andere overwinningen in de Internationale Wiskunde Olympiades van 1994 (Hong Kong) en 1995 (Toronto), behaalde ze in 2004 haar doctoraat aan de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Tot haar dood was ze als professor verbonden aan de universiteit van Stanford in Californië. Ze verrichtte onderzoek naar hyperbolische meetkunde, Ergodische theorie en Symplectische meetkunde

Ze was zich ten zeerste bewust van het belang van haar prijs. 

“This is a great honor. I will be happy if it encourages young female scientists and mathematicians,” vertelde ze op de website van haar universiteit. “I am sure there will be many more women winning this kind of award in coming years.” 

Meer over haar werk: http://video.ias.edu/marston/mirzakhani2012Mar26

Waarom pas nu een vrouw?

Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de topregionen van de wiskundestudies die nog altijd, samen met de ander STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics) als een mannelijke richting worden beschouwd.

Meer lezen?

In de pers

Op de RoSa website

In de RoSa bibliotheek