RoSa biedt op maat vormingen aan voor al wie meer wil weten over gender en hoe genderbewust in het leven staan. Al onze workshops zijn interactief en gaan uit van de eigen leefwereld. Daarom houden we de groepen beperkt tot een maximum van 20 personen.
Een workshop kost € 200. Voor vzw's en onderwijsinstellingen hanteren we het aangepaste tarief van € 150.

Contacteer ons voor meer info. Voorlopig bieden we het volgende aanbod aan:

Naast vormingen op maat biedt RoSa ook de gelegenheid om de reizende expo "50 jaar strijd om gelijkheid" te huren.

RoSa-workshop Gender voor dummies 

2013 7 Koningsstraat 136 - Gelijkekansenhuis RoSa tijdschriftenzaal klaar voor de workshop gender for dummiesGender? Het woord gender wordt te pas en te onpas gebruikt. Wat betekent 'gender' nu eigenlijk precies? Welke invloed hebben onbewuste vooroordelen over mannen en vrouwen op ons leven? Hoe leiden ideeën rond mannelijkheid en vrouwelijkheid tot sociale ongelijkheid en ongelijke kansen? De deelnemers ontdekken het in de interactieve workshop Gender voor Dummies en ze kunnen zo de eigen onbewuste vooroordelen over m/v uittesten.

Via de workshop laten we de deelnemers op een persoonlijke manier aanvoelen dat het in onze maatschappij nog steeds uitmaakt of je als man of als vrouw geboren wordt. Ook zien we nog al te vaak dat genderstereotypen kansen beknotten. In de workshop leren we de deelnemers de wereld met een meer open blik tegemoet te treden, ongehinderd door gendervooroordelen. Door het creëren van genderbewustzijn bouwen we mee aan het maken van een samenleving waarin iedereen gelijkere kansen heeft om het eigen potentieel ten volle waar te maken, ongeacht ze man of vrouw zijn.

Praktische informatie

De workshop duurt ongeveer 2 uur, maar kan aangepast worden naargelang uw wensen. Door het interactieve karakter is de workshop beperkt tot 20 deelnemers per sessie. De workshop kan bij u op locatie doorgaan of in onze gebouwen in de Koningsstraat, eventueel gecombineerd met een bezoek aan onze bibliotheek of de vrouwenwandeling door Brussel Cherchez la femme.

Geïnteresseerd in deze RoSa-workshop?

Contacteer ons voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 02/209 34 10.

RoSa-workshop Gender in de klas        - leraren(opleiding) kleuter/ lager / secundair

Dat jongens en meisjes evenveel potentieel hebben en dus gelijke kansen verdienen is voor de meesten vandaag een evidentie. Toch speelt gender, vaak onbewust, vandaag nog steeds een grotere rol dan je wel zou denken, ook in de klas. Zijn jongens beter in technische vakken? Zijn meisjes braver dan jongens? Leg je je onderwerp anders uit bij jongens of meisjes? Bepaalt gender je manier van lesgeven? We zoeken het samen uit. Daarna bekijken we een aantal praktische voorbeelden om met gender aan de slag te gaan in de klas.

Praktisch

De workshop duurt ongeveer twee uur. In het eerste gedeelte wordt ingegaan op wat gender is en hoe gender ieders leefwereld beïnvloedt. Het tweede gedeelte is meer praktisch en spitst zich specifiek toe op de schoolsituatie. De inhoud van de workshop wordt aangepast aan onderwijsniveau en aan relevante thema's waarrond de klasgroep werkt.

Er zijn verschillende formules mogelijk:

In de RoSa-Bibliotheek

De module 'Gender in de Klas' wordt op aanvraag gegeven in de RoSa-bibliotheek voor klasgroepen uit de lerarenopleiding. De workshop kan desgewenst gecombineerd worden met een opzoekingsopdracht in de RoSa-bibliotheek. Deze optie is gratis.

Op school

Indien u dit wenst komen medewerkers van RoSa naar de campus om de workshop 'Gender in de klas' te geven. Contacteer ons voor de voorwaarden.

Geïnteresseerd in deze RoSa-workshop?

Contacteer ons voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 02/209 34 10.

RoSa-workshop Gender in zorg en opvoeding 

Specifiek voor opleidingen/organisaties die zich specialiseren in de zorg van en omgang met kinderen en jongeren biedt RoSa vzw nu ook een interactieve workshop ‘Gender in zorg en opvoeding’ aan. Genderstereotypen spelen, vaak onbewust, nog steeds een grote rol tijdens het opgroeien, meer dan je zou denken. Waarom is speelgoed bijvoorbeeld blauw voor jongens en roze voor meisjes? Vinden we het raar als jongens wenen of een meisje het voortouw neemt, en waarom dan wel? Zijn jongens beter met techniek? Zijn meisjes braver dan jongens? Leg je iets op een andere manier uit aan een jongen, dan aan een meisje? Bepaalt gender de manier waarop je feedback geeft aan kinderen? We zoeken het samen uit. Daarna bekijken we op een interactieve manier een aantal praktische voorbeelden om met gender aan de slag te gaan in de kinderopvang of de leefgroep. Ook geven we een aantal tips mee hoe nu juist genderbewust gecommuniceerd kan worden met de ouders.

Praktisch

De workshop duurt ongeveer twee uur. In het eerste gedeelte wordt ingegaan op wat gender is en hoe gender ieders leefwereld beïnvloedt. Het tweede gedeelte is meer praktisch en spitst zich specifiek toe op hoe gender zich manifesteer bij jonge kinderen en hoe genderbewust(er) kan worden omgegaan met zorg en opvoeding. De inhoud van de workshop wordt desgewenst aangepast aan de thema's of invalshoeken waarrond een opleiding aan de slag is.

Er zijn verschillende formules mogelijk:

In de RoSa-Bibliotheek

De module 'Gender in zorg en opvoeding' wordt op aanvraag gegeven in de RoSa-bibliotheek voor klasgroepen uit de verschillende zorgopleiding. De workshop kan desgewenst gecombineerd worden met een opzoekingsopdracht in de RoSa-bibliotheek. Deze optie is gratis.

Op school

Indien u dit wenst komen medewerkers van RoSa naar de campus om de workshop 'Gender in zorg en opvoeding' te geven. Contacteer ons voor de voorwaarden.

Geïnteresseerd in deze RoSa-workshop?

Contacteer ons voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 02/209 34 10.

 Expo: 50 jaar strijd om gelijkheid 

expoDe documentaire expo "50 jaar strijd om gelijkheid" belicht de strijd om gelijke rechten m/v van de voorbije halve eeuw. De expo is opgebouwd rond drie invalshoeken en beschikbaar in het Nederlands en/of Frans:

  • Vrouwenacties brengt een overzicht van de belangrijkste betogingen van de vrouwenbeweging. Van de eerste Belgische arbeidstersstaking tot de Wereldvrouwenmars, van de abortusstrijd tot de strijd om evenredige politieke vertegenwoordiging (15 panelen van 100x70 cm)
  • Voortrekkers focust op de vrouwen die vanop de barricades deze strijd hebben gedragen. (10 portretten van A5-formaat)
  • Transrechten laat zien dat ook vandaag elementaire rechten niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. (6 panelen van 100x70 cm)

Praktisch 

Organisaties kunnen het geëtaleerde materiaal ontlenen voor € 200 per week, inclusief 5 gratis catalogi. U heeft daarbij de keuze uit alle 21 aluminiumpanelen en 10 portretten of een selectie van de voor uw organisatie relevant materiaal. 

Organisaties staan zelf in voor geschikt vervoer tussen de tentoonstellingsruimte en RoSa vzw.

Geïnteresseerd in deze tentoonstelling?

Contacteer ons voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 02/209 34 10.