RoSa

Docwerk
winter-lente 2017

"When I was a student at Cambridge I remember an anthropology professor holding up a picture of a bone with 28 incisions carved in it. 'This is often considered to be man's first attempt at a calendar' she explained. She paused as we dutifully wrote this down. 'My question to you is this: what man needs to mark 28 days? I would suggest to you that this is woman's first attempt at a calendar.' It was a moment that changed my life. In that second I stopped to question almost everything I had been taught about the past. How often had I overlooked women's contributions?"
˜˜
Deens-Brits politiek activiste, mediapersoonlijkheid en comedienne Sandi Toksvig / co-founder van de Women's Equality Party
Docwerk - jaargang 2017
Help! Waar blijft RoSa's eerste Docwerk van 2017?

Voor degenen die er al voor vreesden dat ze hun eerste Docwerk van het jaar 2017 niet ontvangen hadden: Docwerk komt dit jaar uitzonderlijk slechts 2x in uw mailbox terecht (i.t.t. de gewoonlijke 4x) wegens grote verandering bij RoSa vzw: we zijn de voorbije periode naar een nieuwe locatie verhuisd. Lees er meer over in deze Docwerk winter-lente 2017!

Vanaf 2018 kan je Docwerk opnieuw 4x per jaar ontvangen.

In de kijker
RoSa is verhuisd!

Hoera! Sinds 15 juni kan je terecht in onze gloednieuwe bibliotheek in de Zennestraat 40, 1000 Brussel. Een verhuis van een organisatie, bibliotheek en archief brengt heel wat met zich mee, vandaar dat we tijdens de zomermaanden, van 15 juni t.e.m. 31 augustus, tijdelijk enkel bezoekers ontvangen op afspraak. Dat geeft ons de tijd om de nieuwe bibliotheek er 'spic en span' te laten uitzien. Vanaf 1 september ontvangen we iedereen weer van maandag t.e.m. donderdag tijdens de kantooruren, en op vrijdag na afspraak.
 
Vacature 1/2 bij RoSa: bibliotheek

RoSa zoekt een bibmedewerker en –coördinator, Actiris (m/v/x) 100%.
Solliciteren kan nog tot 15 juli door je CV en motivatiebrief (beide max 2 A4) door te sturen naar info@rosavzw.be.

 
Vacature 2/2 bij RoSa: communicatie en redactie

RoSa zoekt een communicatie- en redactioneel medewerker (m/v/x) 60%.
Solliciteren kan nog tot 15 augustus door je CV en motivatiebrief (beide max 2 A4) door te sturen naar info@rosavzw.be.

 
RoSa versterkt lokaal het genderverhaal met VVOB

In het voorjaar van 2017 trok RoSa voor partner VVOB naar Suriname en Zambië om lokale genderprojecten verder mee uit te bouwen.

 
Dossier: Niet-westers feminisme in het Westen

Wat is niet-westers feminisme in het Westen? Bestaat er wel zoiets? Gaat het om één of meerdere stromingen? En, hoe verhouden deze stromingen zich ten opzichte van wat men 'mainstreamfeminisme' noemt? Lees het allemaal in RoSa's uitgebreide dossier 'Niet-westers feminisme in het Westen' - met aandacht voor verschillende feministische bewegingen, intersectionaliteit en multicultulturalisme.

 
25/03: Event RoSa vzw & Just For The Record - De uitdagingen van queer en feministische archieven

Op zaterdag 25 maart 2017 reflecteerden RoSa vzw en Just for the Record over de uitdagingen van queer en feministische bibliotheken en archieven.


 
08/03: RoSa vzw staakte mee op Internationale Vrouwendag

Op woensdag 8 maart hield RoSa vzw het voor één dag voor bekeken. We staakten die dag mee tegen discriminatie en onderdrukking van vrouwen en kwamen op voor vrouwenrechten. #internationalwomensstrike

 
RoSa's geschiedenis

Lees alles over RoSa's geschiedenis, van bij het rijpen van het idee in 1976 voor het opstarten van een documentatiecentrum, over de oprichting van RoSa en de belangrijkste mijlpalen, tot aan de verwezenlijkingen bij het verlaten van de twintigste eeuw.

 
19/01: Ontwikkelingsdebat Gender mainstreaming in ontwikkelingssamenwerking: legitiem of neokoloniaal?Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers van de Ontwikkelingsdebatten mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema. Op 19 januari 2017 was dat thema "Gender mainstreaming in ontwikkelingssamenwerking: legitiem of neokoloniaal?". De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat waren: 11.11.11., VVOB, BTC, DiV, VLIR-UOS, VVN en RoSa vzw.

 
RoSa's jaaroverzicht 2016

Voor haar jaaroverzicht van 2016 koos RoSa een aantal gebeurtenissen waarbij we opkwamen voor vrouwenrechten, met gunstig resultaat. Er waren tal van grote en kleine overwinningen, positieve trends en hoopgevende signalen, die illustreren dat we de macht hebben om resultaten te boeken.
Nieuw op de RoSa-website
Bibliotheek & archief
Archieven RoSa's archieven ondergebracht bij AVG-Carhif
RoSa en AVG-Carhif brengen archieven samen op één plek.
Onder RoSa′s Leeslamp Onder RoSa′s leeslamp
Thematisch boekenpodium met RoSa's leessuggesties. Thema: design & designers.
RoSa bespreekt RoSa Bespreekt: The Female Eunuch
De feministische klassieker The Female Eunuch (1970 - De vrouw als Eunuch) van de Australische publiciste, auteur en academica Germaine Greer, handelt over de onderdrukking van de vrouw vanaf Bijbelse tijden tot nu. De centrale stelling is dat seksuele bevrijding de sleutel is tot de algemene bevrijding van de vrouw en de enige mogelijkheid om te ontsnappen aan patriarchale dwingelandij.
Net binnen Net binnen
Bekijk hier welke boeken net in de RoSa-bibliotheek zijn binnengekomen. Soms nog voordat ze in de catalogus verschijnen of voor uitleen ter beschikking zijn. Laat je alvast inspireren door de grote variatie aan titels en thema′s. Update: 30 maart 2017.
Net binnen Thematische literatuurlijsten
Regelmatig stellen RoSa-medewerkers literatuurlijsten samen over specifieke thema's. Zo kwam er in februari 2017 een lijst Gender in kinder- en jeugdliteratuur - pdf in het teken van de Jeugdboekenmaand 2017. Meer literatuurlijsten vindt je op de RoSa-website bij het katern publicaties > literatuurlijsten. Zelf een thema in gedachten en benieuwd wat er allemaal over te lezen valt? Vraag een gepersonaliseerde lijst aan via info@rosavzw.be.
RoSa bespreekt RoSa Bespreekt: Interrogating harmful cultural practices: gender, culture and coercion
Wanneer mag men spreken van 'schadelijke culturele praktijken'? Vormen zij een nuttige categorie voor de vergelijkende studie en theorievorming inzake genderdiscriminatie? Kan deze term toepassing vinden binnen de antropologie? En meer nog: kunnen westerse gebruiken óók op dezelfde manier geanalyseerd en begrepen worden?
Het Geheugen
Simone Veil, Frans politica en juriste
Op 30 juni 2017 overleed Simone Veil. Haar naam blijft voor altijd verbonden met de strijd voor reproductieve rechten van vrouwen, de constructie van een verenigd Europa en de waarheidsgetrouwe herinnering aan de holocaust.
Petronella Moens
Vrouwelijk schrijverschap is niet altijd een evidentie geweest. Op RoSa's literaire tijdlijn vind je vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de lage landen, met een literair oeuvre in het Nederlands. Nieuwe portret: Petronella Moens (1762-1843), een patriottische, vrome domineesdochter met een eigen opinie, produceerde een uitgebreid en veelzijdig literair oeuvre, ondanks haar visuele handicap.
Denise Scott Brown, architect en stedenbouwkundige
Denise Scott Brown (1931-) is een Amerikaans architect en stedenbouwkundige. Ze wordt tot de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw gerekend. Ze engageert zich om kansen te creƫren voor vrouwelijke architecten en om seksisme in het vak tegen te gaan. Seksisme is haar namelijk zelf niet vreemd. Ondanks dat zij en haar man samen een architectenbureau runnen en het werk daarbij steeds samen uitvoeren, werd in 1991 de prestigieuze architectuurprijs, de Pritzker Prize, enkel aan haar man uitgereikt en niet aan hen beiden.
Cornélie Huygens
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de lage landen: Cornélie Huygens. Onder de vleugels van Mina Kruseman zette de Nederlandse Cornélie Huygens (1848-1902) zich aan het schrijven van romans, novellenbundels, essays en krantenartikels. Na haar toetreding tot het socialisme, legde ze zich toe op het schrijven van meer socialistische en feministische teksten, waardoor haar schrijfstijl directer, spontaner en vuriger werd.
Catharina Anna Maria de Savornin Lohman
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de lage landen: Catharina Anna Maria de Savornin Lohman. Naast religie behandelde publiciste en romanschrijfster de Savornin Lohman (1868-1930) thema's zoals de ethisch-sociale problemen van de moderne vrouw. Het literaire gehalte van haar werk is ondergeschikt aan haar felle opinies.
Amelia Jenks Bloomer, Amerikaans vrouwenrechtenactiviste
Amelia Jenks Bloomer (1818-1894) was een Amerikaans journaliste en vrouwenrechtenactiviste. Bloomer was aanwezig op de eerste officiële vrouwenrechtenconferentie, de Seneca Falls Convention in 1848. Een jaar later startte ze de The Lily op, de eerste Amerikaanse krant geschreven en geëdit voor en door vrouwen. Ze bleef haar hele leven actief als suffragette en binnen de bredere vrouwenbeweging.
Annie Salomons Annie Salomons
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de lage landen: Annie Salomons. Annie Salomons (1885-1980) schreef zowel fictie als columns. In haar werk zijn huiselijk realisme, haar Indische jaren en de thema's 'man-vrouwverhouding' en 'de ontwikkelde vrouw' vaak terug te vinden.
Marie Sloot Marie Sloot
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de lage landen: Marie Sloot. De op Java (Nederlands-Indië) geboren Marie Sloot (1853-1927) was niet afkerig van enig sentiment en melodrama in haar romans. Met haar werk heeft ze ongetwijfeld bijgedragen aan de emancipatie van katholieke en Javaanse vrouwen.
Nan Shepherd Nan Shepherd, Schots romanschrijver en dichter
Nan Shepherd (1893-1981) was een Schots romanschrijver en dichter, die bekend werd dankzij The Living Mountain (1977). In april 2016 werd Shepherds beeltenis door de Royal Bank of Scotland gekozen voor de nieuwe briefjes van 5£. Shepherd is de eerste niet-koninklijke vrouw wie deze eer te beurt valt.
Bullock Workman Fanny Bullock Workman, één van de eerste professionele vrouwelijke bergbeklimmers
Fanny Bullock Workman (1859-1925) was een Amerikaanse ontdekkingsreiziger, schrijver en bergbeklimmer. Ze was één van de eerste professionele vrouwelijke bergbeklimmers en zette meerdere vrouwelijke hoogterecords neer. Workman publiceerde acht boeken met reisverhalen, waarin ze aandacht had voor de levensomstandigheden van vrouwen. Ze beschouwde zichzelf als een 'New Woman' en was een openlijk verdedigder van vrouwenrechten.
Rubin Vera Rubin, pionier in de sterrenkunde en ontdekker van donkere materie
Op 25 december 2016 overleed de Amerikaanse astronome Vera Rubin. Ze was een pionier in onderzoek naar de rotatiesnelheden van sterrenstelsels en werd vooral bekend door haar ontdekking van donkere materie (onzichtbare materie in het heelal) en het Rubin-Ford effect waarmee werd aangetoond dat sterrenstelsels niet helemaal roteren zoals eerder werd gedacht. Rubin streed haar hele carrière voor meer en betere mogelijkheden voor vrouwen in de astronomie.
Actuele thema's
Naast de dagelijkse selectie Gender in de Pers, gaf RoSa toelichting bij de volgende actuele thema′s:
weuro2017 EK voetbal 2017 zet 'vrouwenvoetbal' op de kaart
Van 16 juli tot 6 augustus 2017 vindt het EK voetbal voor vrouwen plaats in Nederland. Meer dan ooit doet het event de voetbalmicrobe én de roep naar gelijke participatie voor meisjes en vrouwen in België en Europa de hoogte in gaan. Ook de Belgische vrouwenploeg, de Red Flames, is er dit EK voor het eerst bij. RoSa zet het één en ander op een rij.
loonkloof Het loonkloofrapport 2017
Het jaarlijkse loonkloofrapport is gepubliceerd. Dit rapport maakt opnieuw duidelijk dat de loonkloof nog steeds verankerd zit in de structuur van onze arbeidsmarkt – en in onze samenleving. Op basis van de uurlonen bedraagt de loonkloof in België 7,6%, tegenover 8% vorig jaar. Op jaarbasis is de daling nog kleiner, 20,6% tegenover 20,9%. Het verschil tussen de resultaten op uur- en jaarbasis kan verklaard worden door het effect van deeltijds werk.
TEDx TEDx over feminisme en gender
Welke ideeën over gender en feminisme worden er zoal verspreid op TED en TEDx-evenementen? Nieuw: Kimberlé Crenshaw - 'The urgency of intersectionality' (2016) / Sandi Toksvig - 'Een politieke partij voor de gelijkstelling van de vrouw' (2016) / Yassmin Abdel-Magied - 'Wat betekent mijn hoofddoek voor jullie?' (2014) / Peggy Orenstein - 'Wat jonge vrouwen geloven over hun eigen seksuele bevrediging' (2016) / Jessica Shortall - 'De toekomst van de VS heeft betaald ouderschapsverlof nodig' (2015) / Alaa Murabit - 'Wat mijn religie echt zegt over vrouwen' (2015) / Leslie Morgan Steiner -'Waarom slachtoffers van huiselijk geweld niet weggaan' (2012) / Sonnet Stanfill - 'Tackling gender inequality in the art world' (2017) / Halla Tómasdóttir - 'Het wordt tijd dat vrouwen zich kandidaat stellen' (2016) / Lee Mokobe - 'Een indrukwekkend gedicht over hoe het voelt om transgender te zijn' (2015)
wereldmilieudag 5 juni: Vrouwen en Wereldmilieudag
5 juni is Wereldmilieudag, de dag waarop RoSa dit jaar ook stilstond bij de rol van vrouwen in het klimaatdebat.
alert RoSa alert!
In een nieuw rapport over de pensioenloonkloof trekt de Europese Unie aan de alarmbel: vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen.
obstetrische fistels Internationale dag om een einde te stellen aan obstetrische fistels 2017
23 mei is de internationale dag om een einde te stellen aan obstetrische fistels, één van de meest ernstige en tragische verwondingen die kunnen optreden tijdens de bevalling. De conditie zorgt er voor dat vrouwen incontinent worden, waardoor ze continu last hebben van urine- of ontlastingsverlies. Vaak gaat dit gepaard met regelmatig terugkerende infecties, irritaties en pijn.
lucie van crombrugge In memoriam: Lucie Van Crombrugge
Feministisch activiste Lucie Van Combrugge, die voornamelijk actief was in de strijd voor het recht op abortus, is op 72-jarige leeftijd overleden.
alert RoSa alert!
Op 11 mei 2017 heeft de Europese Unie de Istanboel Conventie ondertekend om te strijden tegen geweld tegen vrouwen en de bestaande wetgeving hierrond te verstrengen. Deze Conventie werd voor het eerst voorgesteld in 2011 en trad in werking in 2014.
Internationale dag van de verloskunde 2017
5 mei is de internationaal erkende dag waarop het werk van verloskundigen in de kijker gezet wordt.
Hoe gaat het nog met de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië?
Vrouwen hebben de goedkeuring nodig van een mannelijke voogd om een bankrekening te openen. Vrouwen mogen niet autorijden. Vrouwen hebben geen recht op een erfenis. De eerste Vrouwenraad werd in maart van dit jaar voorgesteld zonder een vrouw. Een maand later werd het land verkozen tot de VN-commissie van de Vrouwenrechten, terwijl vrouwen er weinig tot geen rechten kennen. Waarom jaagt de roep om vrouwenrechten zoveel angst aan in Saoedi-Arabië? RoSa zoekt het uit.
RoSa alert RoSa alert!
Het Europees Parlement vraagt in een resolutie dat de Richtlijn uit 2004 over 'Gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de toegang tot en het aanbod van goederen en diensten' nu snel en overal wordt toegepast.
Equal pay Day 2017 Equal Pay Day 2017: Start vroeger voor een gelijk loon later
Vrouwen verdienen in België gemiddeld nog steeds 20% minder dan mannen. Zij moeten dus tien jaar eerder beginnen te werken om hetzelfde loon te krijgen. zij-kant trok samen met ABVV en de Europese PES Women ten strijde tegen de loonkloof v/m op 14 maart: Equal Pay Day. In Vlaanderen en Brussel vonden acties plaats.
Jeugdboekenmaand: M/V/X Jeugdboekenmaand 2017: M/V/X
Je bent wie je bent, maar waarom hoort je geslacht te bepalen hoe je je hoort te gedragen? De wereld is niet zwart of wit, man of vrouw, het is veel grijzer dan we denken. Daarom schonk de Jeugdboekenmaand dit jaar aandacht aan het thema M/V/X.
8 maart: Internationale Vrouwendag
Op woensdag 8 maart hield RoSa vzw het voor één dag voor bekeken. We staakten tegen discriminatie en onderdrukking van vrouwen en kwamen op voor vrouwenrechten. #internationalwomensstrike
WvdL 2017 Week van de Lentekriebels 2017: de eerste keer
Van 6 tot 10 maart 2017 loopt de 13de editie van de Week van de Lentekriebels van Sensoa vzw. Tijdens de WvdL roept Sensoa op om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming.Thema van dit jaar: de eerste keer.
RoSa alert RoSa alert!
Het EP hekelt en veroordeelt in een resolutie de mensenhandel, een groeiende industrie van menselijk lijden die alle maatschappijen en economieën verregaand en blijvend treft.
Pesten 2017 17-24 februari: Vlaamse Week tegen Pesten 2017
De Vlaamse Week tegen Pesten van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten roept ook anno 2017 op om in Vlaanderen en Brussel pestgedrag een halt toe te roepen. De Week vindt plaats van 17 februari t.e.m. 24 februari 2017 (de week voor de Krokusvakantie). Ook gender en biologisch geslacht zijn vaak aanleidingen voor pestgedrag; gedrag dat zich trouwens niet tot de school beperkt. RoSa zet het één en ander op een rij.
IDWGS 2017 Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap 2017
Op 11 februari brengt de internationale gemeenschap (de verwezenlijkingen van) vrouwen in de wetenschap (maar ook in andere STEM-disciplines, zoals technologie) onder de aandacht op de Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap.
EndFGM 2017 6 februari 2017. Nultolerantie tegen vrouwelijke genitale verminking
Maandag 6 februari 2017 was de jaarlijkse VN-Dag voor het invoeren van een nultolerantie tegenover vrouwelijke genitale verminking.
Hashtags 2017 Populaire feministische hashtags van 2017
De afgelopen jaren hebben feministen van over de hele wereld geijverd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen op sociale media. Hashtags worden in het leven geroepen om goede campagnes een stevig duwtje in de rug te geven, om aangrijpende gebeurtenissen te veroordelen, frustraties te delen met anderen en taboes te doorbreken. RoSa geeft een overzicht van populaire feministische hashtags van 2017. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Heb jij suggesties? Mail ze door naar info@rosavzw.be. Jongste update: 20 januari 2017.
Kwesties
In de Kwesties worden actuele genderthema's belicht. Ingedeeld in thema's worden de huidige knelpunten i.v.m. gendergelijkheid duidelijk uitgelegd. De volgende Kwesties kregen onlangs een update:
onderwijs Gender & onderwijs
In welke mate spelen stereotiepe rolpatronen m/v een rol in het onderwijs? Wat is de situatie in Vlaanderen, België, Europa en wereldwijd? RoSa werpt in deze kwestie een blik op de feiten. Update: 13 juni 2017
anti-feminisme Anti-Feminisme
Feminisme heeft altijd veel tegenreacties opgeroepen. Wat is ant-feminisme? Hoe verhoudt het anti-feminisme van nu zich ten opzichte van vroeger? Welke initiatieven worden genomen om het anti-feminisme te bestrijden? Je ontdekt het allemaal in de kwestie 'Anti-feminisme'. Update: 8 juni 2017
Duurzame ontwikkeling Duurzame ontwikkeling
In welke mate wordt er rekening gehouden met gender in het kader van internationale actieplannen en strategieën met betrekking tot duurzame ontwikkeling? Welke rol speelt gender bij toegang tot en beslissingsrecht over natuurlijke hulpbronnen zoals bijvoorbeeld water? Je leest het allemaal in de kwestie 'Duurzame ontwikkeling'. Ook klimaat en milieu worden door een genderbril geanalyseerd. Update: 8 juni 2017
Arbeidsparticipatie Arbeidsparticipatie
Een kwestie vol cijfers over de arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen in België, Europa en de wereld met aandacht voor horizontale en verticale segregatie. Update: 7 juni 2017
Geweld Politieke participatie
Gelijke deelname aan de politieke macht is een essentieel onderdeel van een evenwichtige samenleving. Hoe staat het vandaag met de politieke participatie van vrouwen op nationaal en internationaal niveau? Welke hindernissen ondervinden vrouwen en wat zijn de voordelen van een paritaire democratie? Update: 1 mei 2017
schoonheidsideaal Schoonheidsideaal
De maatschappelijke nadruk op het uiterlijk bezorgt heel wat vrouwen en mannen kopzorgen. Lees meer over de geschiedenis, huidige trends, gevolgen, acties, verspreiding en beleid van schoonheidsidealen in deze kwestie. Update: 27 april 2017
migratie Migratie
Ondanks de evenredige m/v-verdeling is migratie geen genderneutraal fenomeen. Ga er dieper op in in RoSa's kwestie 'Migratie'. Update: 18 april 2017
Geweld Geweld
In de kwestie 'geweld' gaan we dieper in op diverse vormen van gendergerelateerd geweld zoals genitale verminking, vrouwenhandel en partnergeweld. Update: 4 april 2017
Loonkloof Loonkloof
De gemiddelde vrouw verdient minder dan de gemiddelde man. Het verschil in loon noemt men de loonkloof. Het is een wereldwijd verschijnsel, dat hardnekkig standhoudt. Update: 28 februari 2017
Geestelijke gezondheid Geestelijke gezondheid
Genderverschillen op het vlak van geestelijke gezondheid? Kom meer te weten over de geschiedenis en verklaringen inzake m/v-verschillen en specifieke vrouwenhulpverlening of feministische therapie. Update: 20 februari 2017
Gelijkekansenbeleid Gelijkekansenbeleid
Wat doen België, Europa en de internationale gemeenschap op beleidsniveau voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Update: 15 februari 2017
Nieuw op de thematische RoSa-websites
 
Gender & kinderboeken
Stereotiepe ideeën rond meisjes en jongens stellen grenzen aan het experimenteergedrag van kinderen en beperken hen in hun zelfontplooiing. Samen met vele andere invloeden geven boeken mee vorm aan de ideeën die jongens en meisjes hebben over zichzelf en anderen. Gelukkig zijn er ook heel wat kinderboeken die de clichés op subtiele wijze ontkrachten of ze net heel uitdrukkelijk in vraag stellen. De kinderboekensite van RoSa wil ouders, opvoeders en leerkrachten tips en ideeën meegeven om rigide ideeën met behulp van kinderboeken open te trekken. Naast leessuggesties biedt de site ook tips en ideeën om met deze boeken aan de slag te gaan. Deze site maakt deel uit van het Europese project Pages (Pratices Against Gender And Ethnic Stereotypes) dat in 2012 afgerond werd. Ook na afloop van het project blijft RoSa vzw de website regelmatig aanvullen met nieuwe suggesties.

Gender & kinderboeken - Nieuwe suggesties: Jules & Marie: flip-flap-boek / Annemie Berebrouckx (0-3 jaar).
 
 
 
Steun RoSa
De werking van RoSa wordt maar voor twee derde gefinancierd door subsidies van Gelijke Kansen Vlaanderen. Ongeveer 35 procent van haar werkingsmiddelen moet de vzw op een andere manier zien te verwerven.

Zonder jouw financiële steun lukt het niet. Dankzij kleine en grote schenkers kunnen wij onze missie voortzetten, de unieke bibliotheekcollectie up-to-date houden en actief bijdragen aan een evenwichtiger verhouding tussen vrouwen en mannen in onze samenleving.
  • Je bent ervan overtuigd dat RoSa een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen heeft
  • Je wil samen met RoSa bijdragen aan een meer genderbewust Vlaanderen
  • Je deelt RoSa′s waarden als privépersoon, als serviceclub, als bedrijf, als organisatie... en je wil concreet iets doen.
Doe een gift

Steun ons met een financiële bijdrage, klein of substantieel, maandelijks of eenmalig.

Doneren kan door een eenvoudige overschrijving of met een doorlopende opdracht ten gunste van RoSa vzw, Zennestraat 30 te 1000 Brussel - rekeningnummer BE32 7360 0403 8702 - vermelding ′gift′.
 
Docwerk is de driemaandelijkse nieuwsbrief van RoSa vzw.

RoSa wil als kenniscentrum voor gender en feminisme het genderbewustzijn in Vlaanderen bevorderen en hierdoor bijdragen aan een gunstig klimaat om de feitelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de samenleving weg te werken.

Wil je deze mailing niet langer ontvangen? Mail naar info@rosavzw.be met de vermelding "uitschrijven docwerk" of ga naar de link onderaan deze mail.
© RoSa 2017 - www.rosavzw.be - info@rosavzw.be
Twitter   Facebook