RoSa

Docwerk
zomer-herfst 2017

In de kijker
RoSa als goed doel bij de Warmste Week van Music For Life

Naar jaarlijkse traditie organiseert Studio Brussel op het eind van het jaar Music For Life. Dit jaar vindt de Warmste Week van Music For Life plaats van 18 tot 24 december. In ruil voor een plaat kan je een goed doel steunen. RoSa vzw is één van die goede doelen!

 
Een nieuwe impuls voor het RoSa-team om de werking te optimaliseren

RoSa is niet alleen recent verhuisd naar een nieuwe locatie, het RoSa-team kreeg ook een nieuwe impuls. Vragen over communicatie en pers? Een link die niet meer werkt op onze website? Informatie over een event in onze bibliotheek? Sinds kort kan je met dergelijke vragen rechtstreeks terecht bij onze drie nieuwe medewerkers. Meer info en contactgegevens vind je op de RoSa-website.

 
Uitgelezen 2017


RoSa bracht de trouwe volgers begin december op de hoogte van de nieuwste aanwinsten in de RoSa-bibliotheek via de nieuwsbrief Uitgelezen. De brief bestaat uit boekbesprekingen, thematische literatuurlijsten en didactisch en roldoorbrekend materiaal bestemd voor alle onderwijsniveaus. Ontvang je Uitgelezen nog niet? Schijf je in via info@rosavzw.be.

 
CineRoSa #1: Mustang

Op maandag 18 december pakte RoSa uit met een feministische film, een warme kop chocolademelk en allerlei lekkers in de RoSa-bib. Voor onze eerste versie van CineRoSa viel de keuze op de prachtige film 'Mustang' (2015). Ook in 2018 zal RoSa geregeld een filmscreening organiseren.

 
Grensoverschrijdend gedrag: 'welkom op het kantelpunt'

Naar aanleiding van een column op p-magazine.be, die inmiddels - met excuses aan Hilde Van Mieghem - weer verwijderd is, schreven directeurs van RoSa Bieke Purnelle & Ciska Hoet, samen met Liesbeth Kennes, Fleur van Groningen, Marjorie Blomme en Annelies Vanbelle dit #metoo-manifest in De Morgen.
 
RoSa @ The Future Is Feminist in Beursschouwburg Brussel

Dit najaar draaide de programmatie van de Beursschouwburg in Brussel rond feminisme. 'The Future is Feminist' was een festival met een expo, filmvoorstellingen, artistieke optredens, reading groups, workshops voor kinderen en een groot finaal debat. RoSa vzw was één van de partners.

 
Grensoverschrijdend gedrag: 'Wanneer het klachten regent, is het eigenlijk al te laat'

RoSa vzw schreef samen met De Vrouwenraad, Furia, ella vzw en çavaria een opiniestuk voor Knack over seksueel grensoverschrijdend gedrag: "Tuinieren is meer dan snoeien wat woekert waar het niet hoort, het gaat ook om wat je zaait en wat je aan de wortels uittrekt."

 
RoSa op de STEM-dagen van Technopolis 2017

Op 16, 17 en 18 oktober 2017 organiseerde Technopolis opnieuw de STEM-dagen, een driedaagse conferentie voor leerkrachten van het kleuter-, lager en secundair onderwijs. RoSa vzw was er bij met workshops 'Gender en STEM in de klas'.

 
Nieuw binnen RoSa's dienstverlening: genderscreening van teksten

RoSa screent teksten (projecten, dossiers, papers, artikels, websites, ...) op hun gendergevoeligheid. Twijfel je of je projectdossier of je publicatie wel voldoende rekening houdt met het genderperspectief? De stafmedewerkers van RoSa staan je bij met raad en daad. Prijzen en voorwaarden overeen te komen, afhankelijk van de noden.
Contacteer ons voor meer informatie via info@rosavzw.be of telefonisch op 02 511 56 22.

 
Deel je favoriete boek over feminisme en gender op OpenCanon@RoSa

RoSa ging afgelopen zomer in samenwerking met kunstenaar in residentie, Ilse Ghekiere, op zoek naar een alternatieve feministische boekencanon. Welk boek dat raakpunten heeft met de genderthematiek wist jou te bekoren?

Het OpenCanon@RoSa-project is een on going project. Foto's zijn dus nog altijd van harte welkom en mogen gestuurd worden naar opencanon.rosa@gmail.com of gedeeld worden op sociale media met hashtag #opencanon.

 
Nieuw op de RoSa-website
Bibliotheek & archief
Net binnen Net binnen
Bekijk hier welke boeken net in de RoSa-bibliotheek zijn binnengekomen. Soms nog voordat ze in de catalogus verschijnen of voor uitleen ter beschikking zijn. Laat je alvast inspireren door de grote variatie aan titels en thema′s. Laatste updates: 21 november & 12 december 2017.

Ook op 22 augustus en 11 oktober kwamen nieuwe boeken binnen in de RoSa-bib. Benieuwd welke? Neem contact met ons op via info@rosavzw.be.
Thesistips Thesistips academiejaar 2017-2018
Een nieuw academiejaar betekent ook nieuwe onderzoeksplannen en -plichten. Masterproef, eindwerk of paper - klein of groot, RoSa vzw biedt per studierichting of interessegebied inspiratie voor onderzoek, mét genderinvalshoek. Zelf een idee, maar niet zeker of het een onderzoek waard is? Contacteer ons via info@rosavzw.be en we helpen je graag op weg. #Letsgo
Onder RoSa′s Leeslamp Onder RoSa′s leeslamp
Thematisch boekenpodium met RoSa's leessuggesties. Thema: feminisme(n) in beweging.
Het Geheugen
Emecheta Buchi Emecheta, Nigeriaans auteur met een focus op de ervaringen van zwarte vrouwen
Begin 2017 moesten we afscheid nemen van Nigeriaans auteur Buchi Emecheta. Ze werd 72 jaar oud en liet een waaier aan boeiende literatuur na waarin ze focust op de ervaringen van zwarte vrouwen met onder meer seksisme, racisme en het moederschap. Emecheta brak internationaal door met haar boek The Second-class Citizen (1974). Ook het bekroonde The Slave Girl (1977) en The Joys of Motherhood (1979) zijn bekende romans van haar hand.
Carry van Bruggen Carry van Bruggen
Vrouwelijk schrijverschap is niet altijd een evidentie geweest. Op RoSa's literaire tijdlijn vind je vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de Lage Landen, met een literair oeuvre in het Nederlands. Nieuwe portret: Carry van Bruggen (1881-1932) was journalist en schrijfster. Haar autobiografische roman Eva (1927) over liefde en seksualiteit kreeg opnieuw erkenning tijdens de Tweede Feministische Golf.
Catharina van Rees Catharina van Rees
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de Lage Landen: Catharina van Rees (1831-1915). Feministe Catharina van Rees combineerde een loopbaan als journalist en componist met het schrijven van fictieve verhalen en romans.
Margaretha Jacoba de Neufville Margaretha Jacoba de Neufville
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de Lage Landen: Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856). Margaretha de Neufville is auteur van de eerste Nederlandse historische roman: De Schildknaap (1829). Daarnaast schreef ze brievenromans met rake observaties van menselijk gedrag.
Catharina Louise Alberdingk Thijm Catharina Louise Alberdingk Thijm
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de Lage Landen: Catharina Louise Alberdingk Thijm (1848-1908). Feministe Catharina Alberdingk Thijm was naast auteur van een hele reeks literaire producties, waaronder romans, gedichten, toneelstukken en sprookjes, ook redactrice van kranten en oprichter van De Hollandsche Lelie.
Fenna Mastenbroek Fenna Mastenbroek
Nieuwe naam op RoSa's literaire tijdlijn met vergeten of minder vergeten vrouwelijke auteurs uit de Lage Landen: Fenna Mastenbroek (1788-1826). Mastenbroek beoefende meerdere literaire genres, zoals poëzie, romans en korte verhalen. Het meeste van haar werk was bestemd voor vrouwen en kinderen.
Actuele thema's
Naast de dagelijkse selectie Gender in de Pers, gaf RoSa toelichting bij de volgende actuele thema′s:
geweld 25 november: Internationale dag tegen geweld op vrouwen
Elk jaar op 25 november organiseert de VN een Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Omdat geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijd verspreide plaag is. Omdat het momenteel de meest ingrijpende mensenrechtenschending is. Omdat het levens kapotmaakt, hele gemeenschappen uiteenrijt, vooruitgang en ontwikkeling blokkeert.
Mannendag Internationale mannendag 2017
19 november is Internationale Mannendag. Deze dag staat in het teken van de discriminaties waar mannen mee te maken krijgen en de bijdrage die mannen kunnen leveren aan een samenleving waarin gelijke kansen centraal staan. Ook aandacht voor de impact die mannelijkheidsnormen, machismo en manbeelden op jongens en mannen kunnen hebben is belangrijk.
Emma Vorlat In memoriam: Emma Vorlat
Professor-emeritus Emma Vorlat was de eerste vrouwelijke vicerector van de KU Leuven. Op vijftien november is zij op 88-jarige leeftijd in Leuven overleden.
Linda Nochlin In memoriam: kunsthistorica Linda Nochlin
Amerikaanse en Britse pers melden ons het overlijden van de Amerikaanse kunsthistorica Linda Nochlin. Haar essay "Why have there been no great women artists?" (1971) gold als de start van een nieuw feministisch perspectief op de wereld van de kunst en kunstgeschiedenis. Linda Nochlin werd 86 jaar oud.
Vrouwendag Waarom de Vrouwendag in België op 11 november valt
Op 11 november 1972 zag in Brussel de eerste Nationale Vrouwendag het licht. Het was het begin van een jaarlijks terugkerende traditie. Maar hoe komt het dat deze op een andere dag gevierd wordt dan in de rest van de wereld?
hashtags Populaire feministische hashtags van 2017
De afgelopen jaren hebben feministen van over de hele wereld geijverd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen op sociale media. Hashtags worden in het leven geroepen om goede campagnes een stevig duwtje in de rug te geven, aangrijpende gebeurtenissen te veroordelen, frustraties te delen met anderen en taboes te doorbreken. RoSa geeft een overzicht van de tot nu toe populairste feministische hashtags van 2017. Dit overzicht wordt op tijd en stond bijgewerkt. Heb je nog suggesties? Mail ze door naar info@rosavzw.be.
GEI 31e plaats voor België op Index Gendergelijkheid van 2017
België zakte naar de 31e plaats op de index Gendergelijkheid van 2017.
Borstkanker Breast Cancer Awareness Day
Donderdag 26 oktober staat jaarlijks in het teken van borstkanker(patiënten). Breast Cancer Awareness Day vraagt aandacht voor sensibilisering, preventie en visibiliteit van kennis over borstkanker, aangezien jaarlijks 6 miljoen vrouwen geconfronteerd worden met deze ziekte.
armoede Werelddag van verzet tegen armoede
Wat betekent 1 euro voor jou? Voor meer dan 1 biljoen mensen wereldwijd bestaat hun dagelijkse budget uit 1 euro voor voedsel, medicijnen en huisvesting. Armoede komt niet alleen voor in de ontwikkelingslanden, maar ook dichter bij huis. Op 17 oktober wordt extra aandacht gevraagd voor de bestrijding van armoede. Minder armoede betekent immers ook meer gendergelijkheid.
alert RoSa alert!
De Europese Unie focust in een nieuwe resolutie op het versterken van de economische positie van vrouwen in de publieke en private sector.
platteland Internationale dag van de plattelandsvrouwen 2017
Zondag 15 oktober 2017 was het de tiende Internationale dag van de Plattelandsvrouwen. Vrouwen die het land bewerken maken ongeveer een kwart uit van de wereldbevolking en zijn broodnodig om het armoedeprobleem de wereld uit te helpen.
Ada Locelace Day Ada Lovelace Day 2017
Op Ada Lovelace Day - tweede dinsdag oktober - staan vrouwen en meisjes in STEM centraal. Doel is om de zichtbaarheid van - verwezenlijkingen van - vrouwen in STEM-beroepen te vergroten en, daarmee, nieuwe rolmodellen te creëren die meer meisjes zullen aansporen ook een carrière in STEM aan te gaan.
focus op meisjes Internationale focus op meisjes 2017
11 oktober is Wereldmeisjesdag en van 9 t.e.m. 13 oktober vond ook de Europese week van de acties voor meisjes plaats. #IDG2017 #DayoftheGirl #GirlsCan #EWAG #EUgirlsweek #FreedomForGirls
100 jaar Fannie Lou Hamer
Fannie Lou Hamer, Afro-Amerikaanse burgerrechtenstrijdster en bekend voor haar rol in de Mississippi Freedom Summer (1964) zou vandaag 100 jaar geworden zijn.
abortus 28 september: Internationale dag voor het recht op abortus
'Baas in eigen buik!' scandeerden de Dolle mina's in 1970 in de strijd voor abortus. Een leuze die tot op vandaag actueel blijft. Abortus is immers in veel landen nog steeds een taboe-onderwerp, illegaal of het wordt teruggeschroefd. Op 28 september wordt dan ook wereldwijd aandacht gevraagd voor 'het recht op abortus'.
kate millett Amerikaans auteur en feministe Kate Millett overleden
Kate Millett, Amerikaans feministe en auteur van onder meer het baanbrekende boek Sexual Politics (1970) is op 82-jarige leeftijd overleden.
mensenhandel 30 juli: Werelddag tegen Mensenhandel
Op 30 juli is het de Werelddag tegen Mensenhandel. Mensenhandel is de snelst groeiende tak van de internationale misdaad. Omdat een groot deel van de slachtoffers in de seksindustrie belandt, zijn het vaak meisjes en vrouwen. Maar het aandeel jongens en mannen dat in handen valt van mensenhandelaars valt ook niet te onderschatten.
Mirzakhani Wiskundige Maryam Mirzakhani overleden
In juli 2017 overleed de Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani ten gevolge van borstkanker. Mirzakhani won in 2014 als eerste vrouw ooit de Fields Medal, de hoogste prijs voor wiskundigen.
boerkini Lichaamsbedekkende zwemkleding stelt de gelijkheid tussen vrouwen en mannen niet in het gedrang
Het boerkiniverbod zorgde vorige zomer voor heel wat ophef in Frankrijk. De arrestatie van tientallen verhulde vrouwen aan de Franse stranden leidde tot heel wat protestacties. Ook in eigen land werd een strandfeest in boerkini gehouden als reactie op een boerkiniverbod. Kunnen we lichaamsbedekkende zwemkleding in openbare zwembaden verbieden? Unia en de Ombudsvrouw Gender bieden antwoord.
Kwesties
In de Kwesties worden actuele genderthema's belicht. Ingedeeld in thema's worden de huidige knelpunten i.v.m. gendergelijkheid duidelijk uitgelegd. De volgende Kwesties kregen onlangs een update:
Anti-Feminisme Anti-Feminisme
Feminisme heeft altijd veel tegenreacties opgeroepen. Wat is ant-feminisme? Hoe verhoudt het anti-feminisme van nu zich ten opzichte van vroeger? Welke initiatieven worden genomen om het anti-feminisme te bestrijden? Je ontdekt het allemaal in de kwestie 'Anti-feminisme'. Update: 12 december 2017
Geweld Politieke participatie
Gelijke deelname aan de politieke macht is een essentieel onderdeel van een evenwichtige samenleving. Hoe staat het vandaag met de politieke participatie van vrouwen op nationaal en internationaal niveau? Welke hindernissen ondervinden vrouwen en wat zijn de voordelen van een paritaire democratie? Update: 13 september 2017
Arbeidsparticipatie Arbeidsparticipatie
Een kwestie vol cijfers over de arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen in België, Europa en de wereld met aandacht voor horizontale en verticale segregatie. Update: 6 juli 2017
Nieuw op de thematische RoSa-websites
Gender in de klas … en op school
Genderstereotypen spelen onbewust nog een grotere rol dan je zou denken. Ze beperken de mogelijkheden en verwachtingen van jongens en meisjes. Genderindeklas.be wil leerkrachten hiervan bewustmaken en praktische tips geven om mee aan de slag te gaan. Een genderbewust schoolklimaat beperkt zich idealiter echter niet tot het klasgebeuren. Ook over beeldvorming van en toegang tot de school, naschoolse activiteiten, schoolcultuur, -beleid en -reglement, … moet worden nagedacht met een genderbewuste bril op. Ook voor de schoolleiding is een genderbewuste aanpak dus gewenst.

Nieuw op de website zijn onder meer een update van de beeldbank en een nieuwe bijdrage voor het vak economie in het secundair onderwijs.

 
Gender & kinderboeken
Stereotiepe ideeën rond meisjes en jongens stellen grenzen aan het experimenteergedrag van kinderen en beperken hen in hun zelfontplooiing. Samen met vele andere invloeden geven boeken mee vorm aan de ideeën die jongens en meisjes hebben over zichzelf en anderen. Gelukkig zijn er ook heel wat kinderboeken die de clichés op subtiele wijze ontkrachten of ze net heel uitdrukkelijk in vraag stellen. De kinderboekensite van RoSa wil ouders, opvoeders en leerkrachten tips en ideeën meegeven om rigide ideeën met behulp van kinderboeken open te trekken. Naast leessuggesties biedt de site ook tips en ideeën om met deze boeken aan de slag te gaan. Deze site maakt deel uit van het Europese project Pages (Pratices Against Gender And Ethnic Stereotypes) dat in 2012 afgerond werd. Ook na afloop van het project blijft RoSa vzw de website regelmatig aanvullen met nieuwe suggesties.

Gender & kinderboeken - Nieuwe suggesties:
  • Lou op weg naar school / çavaria & Kathleen Amant (4-7 jaar)
  • Lou viert carnaval / çavaria & Kathleen Amant (4-7 jaar)
  • Lou in het herfstbos / çavaria, Kathleen Amant & BOS+ (4-7 jaar)
 
 
 
Steun RoSa
De werking van RoSa wordt maar voor twee derde gefinancierd door subsidies van Gelijke Kansen Vlaanderen. Ongeveer 35 procent van haar werkingsmiddelen moet de vzw op een andere manier zien te verwerven.

Zonder jouw financiële steun lukt het niet. Dankzij kleine en grote schenkers kunnen wij onze missie voortzetten, de unieke bibliotheekcollectie up-to-date houden en actief bijdragen aan een evenwichtiger verhouding tussen vrouwen en mannen in onze samenleving.
  • Je bent ervan overtuigd dat RoSa een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen heeft
  • Je wil samen met RoSa bijdragen aan een meer genderbewust Vlaanderen
  • Je deelt RoSa′s waarden als privépersoon, als serviceclub, als bedrijf, als organisatie... en je wil concreet iets doen.
Doe een gift

Steun ons met een financiële bijdrage, klein of substantieel, maandelijks of eenmalig.

Doneren kan door een eenvoudige overschrijving of met een doorlopende opdracht ten gunste van RoSa vzw, Zennestraat 30 te 1000 Brussel - rekeningnummer BE32 7360 0403 8702 - vermelding ′gift′.
 
Docwerk is de driemaandelijkse nieuwsbrief van RoSa vzw.

RoSa wil als kenniscentrum voor gender en feminisme het genderbewustzijn in Vlaanderen bevorderen en hierdoor bijdragen aan een gunstig klimaat om de feitelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de samenleving weg te werken.

Wil je deze mailing niet langer ontvangen? Mail naar info@rosavzw.be met de vermelding "uitschrijven docwerk" of ga naar de link onderaan deze mail.
© RoSa 2017 - www.rosavzw.be - info@rosavzw.be
Twitter   Instagram   Facebook