hier komen promoties & acties

Boekvoorstelling

14.12 | Boekvoorstelling en panelgesprek

Waarom worden boze vrouwen niet serieus genomen? En is eicelbevriezing een goede zaak voor vrouwenemancipatie, of net niet?

Op donderdag 14 december krijg je een antwoord op deze vragen in de RoSa-bibliotheek. Dan komen onderzoekers Sigrid Wallaert en Michiel De Proost hun kersverse boeken over deze thema's voorstellen. Na de gratis boekvoorstelling gaan de auteurs in gesprek met onderzoeker Sofie Avery om dieper in de gaan op de relatie tussen hun onderzoeken, feminisme, en filosofie.

Over de boeken

Welke stemmen worden gehoord binnen onze maatschappij? Wie wordt er geloofd? Sigrid Wallaert bespreekt de eeuwenoude vrouwelijke woede. Vanuit een hedendaagse blik beschrijft ze de vrouwen die zich uitspreken over onrecht en de vooroordelen waar zij mee te maken krijgen. Om haar standpunt te beargumenteren schrijft Sigrid over de theorie van ‘kennisonrecht’ van de Britse filosoof Miranda Fricker. Door die te situeren die tegen de achtergrond van bredere sociale tendensen, zoals de #MeToo-beweging en transmisogynie, bewijst Sigrid hoe deze vorm van onrecht ervoor zorgt dat kwade vrouwen niet serieus worden genomen. 

Michiel De Proost reflecteert in dit essay op huidige debatten over eicelbevriezing. Door technologische vooruitgang en de eeuwige droom van een evenwichtige work-lifebalance zijn die debatten de laatste jaren opgelaaid. Momenteel worden die gedomineerd door twee kampen: de voorstanders en tegenstanders. De voorstanders juichen de reproductieve technologie toe als een bijdrage aan de vrouwenemancipatie. De tegenstanders veroordelen ze juist als een onderdrukking van de vrouw en zelfs van de menselijke natuur. In zijn betoog verklaart Michiel dat beide kampen de verkeerde accenten leggen. Om nuance in het debat te brengen vertrekt Michiel uit eenentwintig gesprekken met vrouwen die overwegen hun eicellen in te vriezen om verschillende redenen. Die analyseert hij aan de hand van hedendaagse feministische ideeën rond familievorming. 

Beide boeken zullen tijdens het event te koop zijn en zijn bovendien beschikbaar voor leen in onze bibliotheek. 


Praktisch

Datum: 14/12/2023, van 19u tot 21u
Locatie: RoSa bibliotheek, Zennestraat 40, 1000 Brussel
Inschrijven: Gratis, maar verplicht
Toegankelijkheid: Dit event gaat door in het Nederlands. De RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet. Ook kinderen zijn welkom bij RoSa: we hebben een kinderhoek met leesboeken, tekenmateriaal en een activiteitenboog, en hebben ook een verzorgingstafel ter beschikking.

Over de sprekers

Sigrid Wallaert is filosoof en werkt als onderzoeker aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. 

Michiel De Proost is bio-ethicus en als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Gent.

Sofie Avery is verbonden aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent. Daar doet die onderzoek naar machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. 

Meer weten?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

#RoSabeweegt #Boeken #Bib