hier komen promoties & acties

A Bit Fruity

Podcast A Bit Fruity met Jenna Karvunidis over gender reveals

In de categorie RoSa luistert bespreken we interessante podcasts over gender en/of feminisme die ons opvallen, die we warm aanbevelen of die we kritisch onder de loep nemen. Ditmaal luisterden we naar een aflevering van de Amerikaanse podcast A Bit Fruity van Matt Bernstein, een bekende activist met een groot bereik op Instagram. We luisteren naar een aflevering waarin hij Jenna Karvunidis te gast heeft, die in 2008 als pionier een gender reveal party organiseerde en daarmee onverhoopt een wereldwijde trend lanceerde. Vijftien jaar later stelt ze vol ongeloof en met heel wat frustratie vast dat haar ludieke DIY idee uitmondde in een verwoestend fenomeen. Een hartverwarmend en verrassend gesprek over de zin en onzin van gender reveal parties.

Het zal velen verbazen dat de vrouw die gender reveal parties lanceerde vandaag academische artikelen schrijft over het belang van trans inclusie in reproductieve gezondheidszorg, zo opent host Matt Bernstein de podcastaflevering. Jenna Karvunidis beschrijft zichzelf als een “normale, saaie, witte moeder uit de voorstad”, maar dat is allerminst het beeld dat de luisteraar krijgt van de goedlachse gast die in deze aflevering met een flinke dosis humor en zelfrelativering reflecteert op de meest bizarre verwezenlijking op haar cv: de allereerste gender reveal party.

Menselijke intentie, ludieke insteek

Karvunidis spreekt openhartig over de familiale omstandigheden die hebben bijgedragen aan de beslissing om een dergelijk feest op poten te zetten. Als zeventienjarige verlaat ze een nest waarvan ze in de daaropvolgende jaren nog meer zal vervreemden. Ondanks meerdere pogingen om contact te houden en haar moeder te betrekken bij belangrijke momenten in haar leven, blijft de relatie met haar ouders op zijn zachtst gezegd moeizaam. Dat wordt nog  duidelijker toen Karvunidis en haar partner een gezin willen starten. Na twee miskramen blijkt de derde keer de goede keer: de zwangerschap van Karvunidis haalt het voorbij 16 weken, waarna ook het geslacht van de baby op een echo te zien is. Om deze mijlpaal te vieren, besluit Karvunidis een feest te geven, en wel op de verjaardag van haar moeder, in de hoop haar op die manier te betrekken. Die verjaardag is ook de reden dat er een taart verwerkt moet worden in het concept van het feest. En precies omdat Karvunidis aan haar ouders weinig steun had, maar ze wel een ondersteuningsnetwerk wil opbouwen voor haar kind en zichzelf als mama in spe, iss het doel van het feest in eerste instantie om mensen te betrekken bij de zwangerschap en bij het kind dat weldra geboren zal worden. De intentie is, zoals Matt het verwoordt, heel menselijk. De bekendmaking van het geslacht van de baby is achteraf gezien slechts een ludieke reden om mensen uit te nodigen.

Gender reveal, of sex reveal?

Dat brengt Matt en Jenna bij de vraag: wat wordt er in feite bekendgemaakt op gender reveal parties? Het biologisch geslacht? Kondigen ouders in spe werkelijk aan hoe zij verwachten dat het lichaam van hun kind eruit zal zien? En waarom heet het dan een ‘gender’ reveal party? Volgens Matt Bernstein is er meer aan de hand. 

Een bezwaar dat Bernstein soms voor de voeten geworpen krijgt omdat hij kritiek geeft op gender reveal parties is dat statistisch gezien de meeste mensen cisgender zijn. In de meeste gevallen is het biologisch geslacht van een kind wel degelijk een indicator van de genderidentiteit waarmee het zich op latere leeftijd mee zal identificeren, zo krijgt hij dan te horen. Maar daar gaat het hem niet om:

Bernstein en Karvunidis wisselen uit over de beperkende verwachtingen, normen en ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid vanuit hun persoonlijke ervaringen, de een als homoseksuele man en de ander als moeder van twee erg verschillende dochters. Interessant is ook hun reflectie op de verschillende culturele en politieke context van de allereerste gender reveal in Karvunidis’ tuin en de feestjes die vandaag met de nodige dramatiek (en heel wat catastrofale gevolgen, laat Jenna niet na op te merken) georganiseerd worden in alle uithoeken van de wereld. Samen denken ze na over de impact van gender reveal parties op de samenleving en de vraag of er een wereld is waarin gender reveal parties een plaats hebben. Het antwoord is verfrissend!


In de pers:

Meer weten?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

#RoSaluistert #Podcast #genderreveal #boy #girl #binary #patriarchy #trans #rights #equality