hier komen promoties & acties

Op de hoogte blijven van RoSa thema's en actua?

Ontvang onze tweewekelijkse Pers:pectief waarin we een actueel of onderbelicht thema bespreken vanuit een genderperspectief, of kies voor onze driemaandelijkse Uitgelezen met tal van boekrecensies, interviews, de nieuwste aanwinsten in onze almaar groeiende collectie en nog veel meer, telkens rond één specifiek thema.

Schrijf je in

Over RoSa

RoSa vzw informeert, documenteert en sensibiliseert over gendergerelateerde kwesties en feminisme

  • Informeert. Over gender en feminisme
  • Documenteert. Oude en nieuwe pijnpunten, feiten en cijfers
  • Sensibiliseert. Advies en vorming op maat


RoSa vzw is een kenniscentrum dat werkt rond gender en feminisme. Opgericht door Renée Van Mechelen als documentatiecentrum in 1978, doorliep RoSa de laatste decennia een gestaag proces van digitalisering en automatisering. Vandaag kan je niet alleen in ons archief en in onze RoSa-bibliotheek terecht om te snuisteren in de veelheid aan informatie, waaronder meer dan 30.000 non-fictie boeken, maar biedt ook onze website een thematisch overzicht van prangende gendergerelateerde kwesties.

Op onze actualiteitspagina ontdek je welke hete hangijzers rond gender en feminisme er spelen in zowel de nationale als internationale pers. Elke werkdag maakt RoSa een persoverzicht van een twintigtal kranten wereldwijd met relevante informatie. Ontvang je graag onze tweewekelijkse thematische nieuwsbrief waarin we een actueel of onderbelicht thema uitdiepen vanuit een genderperspectief? Dan kan je je inschrijven op onze Pers:pectief nieuwsbrief. Met onze driemaandelijkse Uitgelezen nieuwsbrief bieden we je dan weer een overzicht van een aantal boeken in de RoSa-bibliotheek rond een specifiek thema. In de Uitgelezen nieuwsbrief ontdek je onze nieuwe aanwinsten, lees je onze boekbesprekingen en word je geïnspireerd om je verder te verdiepen in het aangesneden thema.

In ons aanbod ontdek je welke diensten RoSa verleent: van inleidende workshops over gender tot wat diepgaandere vormingen rond genderbewust opvoeden of lesgeven. De inhoud van onze  standaardvorming gender voor beginners - die vooral populair blijkt in het onderwijs en in jeugdorganisaties - hebben we bovendien grotendeels gedigitaliseerd in een educatieve video waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen tijdens de les. Het resultaat daarvan lanceerden we in juni 2021: de Grote Gendershow! Deze talkshow duurt niet toevallig ongeveer vijftig minuten en past daarmee perfect in het bestek van een lesuur.
RoSa biedt ook langdurige begeleidingstrajecten op maat voor organisaties en bedrijven, waarbij meestal ook een of meerdere vormingen ingepland worden.
Daarnaast screent RoSa allerhande teksten op hun gendersensitiviteit. Of het nu gaat over een HR-beleid, vacatures, jaarplannen of een projectdossier, bij RoSa ben je aan het juiste adres voor een diepgaande en gedetailleerde screening van de genderdimensie.
Tot slot zet RoSa actief in op het uitwerken van praktijkgerichte toolkits. Zo brachten we in 2019 onze toolkit Gender in de kleuterklas uit en volgde in 2021 de toolkit Gender in het lager onderwijs en buitenschoolse opvang. Je kan deze gratis online downloaden of een papieren exemplaar aanvragen via mail naar info@rosavzw.be.

Uiteraard is RoSa mee met haar tijd en sensibiliseert ze een breed publiek via haar sociale mediakanalen. Je vindt ons op Facebook, Twitter en Instagram. Volg ons en laat ons weten welke gendergerelateerde thema's jij interessant vindt!