hier komen promoties & acties

2013: historisch akkoord op VN Vrouwenconferentie

In maart 2013 bereiken 193 leden van de Verenigde Naties een akkoord over een verklaring die vrouwen wereldwijd gelijke rechten geeft als mannen en geweld tegen vrouwen categoriek veroordeelt.

Wat in 2003 nog niet mogelijk was kan tien jaar later blijkbaar wel. In maart 2013, tijdens een bijeenkomst van de Commision on the Status of Women (CSW57), bereiken 193 landen een akkoord over een verklaring die vrouwen wereldwijd gelijke rechten geeft als mannen en geweld tegen vrouwen categoriek veroordeelt. De ondertekenaars van de VN-tekst, een amalgaam van conservatieve moslims, rooms-katholieken en Westerse landen, zeggen klaar en duidelijk dat er in de eenentwintigste eeuw geen plaats meer is voor discriminatie en geweld tegen vrouwen.

Alle ‘culturele uitzonderingen’ zijn compleet uit de tekst geweerd, ondanks tegenstand uit radicale hoek. Geweld tegen vrouwen en meisjes kan nooit. Geen enkel excuus, cultureel, religieus of traditioneel, kan geweld tegen vrouwen rechtvaardigen. De beste manier om geweld tegen vrouwen te doen ophouden is ervoor te zorgen dat het in de eerste plaats niet gebeurt. Daarom moet gewerkt worden aan preventie en mentaliteitsverandering. Verkrachters, gewelddadige partners, verminkers of plegers van eerwraak mogen er niet langer ongestraft mee wegkomen. 

Vrouwen zijn baas over het eigen lichaam en hebben recht op gynaecologische verzorging. De overheid moet opvang voorzien voor slachtoffers en werken aan opvoeding en bewustmaking. Er moeten wetten komen die de rechten en waardigheid van vrouwen beschermen. En ze moeten ook in het leven van elke dag toegepast worden.

Het akkoord komt er nadat wereldwijd steeds vaker stemmen opkwamen tegen elke vorm van geweld op vrouwen en meisjes. “Genoeg is genoeg”, aldus Michelle Bachelet, toenmalig directeur van VN-Vrouwen in haar toespraak van 15 maart 2013. 

De conferentie pikte ook in op de wereldwijde verontwaardiging over de aanslag van de taliban op Malala Yousafzai, de Pakistaanse tiener die recht op onderwijs voor meisjes in haar land verdedigt, en over de moordende groepsverkrachting van een studente in India.

Meer lezen online


Aanraders uit de RoSa-bibliotheek