Actueel in het nieuws

marijn de vriesDe Nederlandse Marijn de Vries is journaliste en voormalig profwielrenster. Samen met Nynke de Jong schreef ze het boek Vrouw & Fiets, handboek voor de fietsende vrouw

ronde van frankrijkDe Tour de France voor vrouwen was ooit een feit én een succes. Maar de wedstrijd legde een lastig parcours af, met een paar obstakels te veel. Intussen zit het vrouwenwielrennen in de lift, met kijkcijferrecords, nieuwe en grote ploegen en een professionalisering van het vrouwenpeloton.

yvonnereynderskleinHet is vandaag lastig voor te stellen dat fietsende vrouwen ooit voor zoveel ophef en verzet zorgden. Vandaag fietsen er meer vrouwen dan ooit. Het aantal fietsclubs voor vrouwen zit in de lift. Vrouwen worden profwielrenner, en sinds kort worden hun wedstrijden ook uitgezonden op televisie. Nu ja, soms toch. De ongelijkheid in de profsport is nog groot, maar de kloof wordt heel langzaam gedicht.

NaamloosElvira De Bruyn wordt Europees en wereldkampioen wielrennen tussen 1934 en 1936. Daarna koerst ze verder als man, onder de naam Willy. De Bruyn groeit op en leeft in een tijd waarin de medische wereld bitter weinig weet over intersekse personen, en maatschappelijke gendernormen nog veel strikter zijn dan vandaag. Op 5 juli, een dag voor de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen: de Tour de France, die van start gaat in onze hoofstad, krijgt Willy De Bruyn een straatbord in Brussel. De Willy Debruynstraat herinnert aan een moedig, maar vergeten rolmodel.