Sinds kort publiceert RoSa elke maand een overzichtje van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partners zijn. In mei is het Publiek Domein Maand, een maand die in het teken staat van het vrijgeven van auteursrechten op een aantal werken van beschermde auteurs die dit jaar 70 jaar geleden overleden zijn. Wij organiseren hierrond een aantal evenementen rond Wonder Woman. Later op de maand vindt de boekpresentatie ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’ plaats en ontvangen we Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde voor een live editie van 'Vuile Lakens'.

Publiek Domein Maand: CineRoSa - Professor Marston and the Wonder Women

cinerosatest

Elk jaar verlopen op 1 januari de auteursrechten op duizenden werken. In België duurt de auteursrechtelijke bescherming 70 jaar en in 2018 komen dus de werken vrij van auteurs die in 1947 overleden zijn. Deze maand is het 70 jaar geleden dat William Moulton Marston overleed - de geestelijke vader van superheld Wonder Woman. Tijdens zijn tekenwerk werd Wonder Woman-bedenker William Moulton Marston sterk beïnvloed door zijn twee (feministische) vrouwen en zijn onconventionele relatie met hen. Professor Marston & The Wonder Woman wil dit verhaal vertellen op het witte doek. De screening wordt voorafgegaan door een korte inleiding en we voorzien drank en versnaperingen.

Wanneer: donderdag 17 mei, 18u30

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: RoSa Facebookevent: CineRoSa #3

Publiek Domein Maand: RoSa Leest - The Secret History of Wonder Woman

30704773 1797595740261942 3611522752348946432 o

We wilden al langer een boekenclub op poten zetten waarin we samen feministische werken lezen en bespreken en in onze eerste 'RoSa Leest' zullen we samen fragmenten lezen uit ‘The Secret History of Wonder Woman’ van Jill Lepore (2015). Lepore is een journalist bij The New Yorker en Harvard-historica. Ze onderzoekt het (liefdes)leven van William Moulton Marston, de geestelijke vader van Wonder Women, die tijdens zijn werkproces erg beïnvloed werd door zijn twee feministische vrouwen Olive en Elizabeth. Het boek is een overzicht van de culturele geschiedenis van Wonder Woman en haar link met het feminisme van vroeger en nu. Na het bespreken van de fragmenten zullen we aan de hand van discussievragen trachten een beter inzicht te krijgen in dit overzichtswerk.

Wanneer: donderdag 24 mei, 18u30

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: Facebookevent: RoSa Leest: The Secret History of Wonder Woman

Publiek Domein Maand: Expo Wonder Woman

joomla

Hoe werd Wonder Woman door de jaren heen afgebeeld? In welke mate geldt ze als feministisch rolmodel en hoe zijn genderstereotypen doorbroken of net niet in de diverse beeldvorming? Wij bij RoSa zetten een hele maand de literatuur die dergelijke vragen tracht te beantwoorden in de kijker, met aandacht voor de visie en impact hierop van Wonder Woman bedenker William Moulton Marston.

Wanneer: van 2/05 tot 31/05, van maandag tot donderdag van 10 tot 17u.

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: Facebookevent: Public Domain Month at Rosa vzw

Boekpresentatie 'Waarom feminisme goed is voor mannen' van Jens van Tricht

1920x1080 5ac5f92023bfde1ea40120f94a79a0868adb21cfb8a73

deBuren, Atlas Contact, Furia, RoSa vzw en Men Engage Vlaanderen ontvangen Jens van Tricht voor een gesprek over de lancering van zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen.
‘Ik ben feminist en geloof dat feminisme goed voor mannen is.’ meent Jens van Tricht, wegbereider van de mannenemancipatie in Nederland. In de afgelopen honderd jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil. Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want ‘echte mannen’ moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Zulke waardeoordelen en stereotiepe denkbeelden belemmeren veel mannen om ten volle zichzelf te zijn. Dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen en daarover heeft van Tricht nu een boek geschreven dat hij komt voorstellen in Brussel.

Wanneer: dinsdag 29 mei 2018, van 19u30 tot 21u00.

Waar: deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Meer info: websitepagina deBuren

Markant ‘Olé portemonnee’

olé

Olé portemonnee wil vrouwen in Brussel wegwijs maken in deze en andere financiële vraagstukken en op weg helpen om hun geldzaken (nog) beter te regelen door middel van 4 gratis sessies in Brussel. Olé portemonnee is een initiatief van Markant vzw, dé netwerkorganisatie voor dynamische en ondernemende vrouwen in Vlaanderen en Brussel. De 2de en 3de sessies vinden plaats in onze RoSa-bibliotheek in de loop van mei.

Wanneer: maandag 14 mei 2018 om 18u30 en woensdag 30 mei 2018 om 18u30.

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: website van Olé Portemonnee - Markant

Live editie van 'Vuile Lakens' met Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde

vuile lakens anais van ertvelde heleen debruyne boek cover 9789023473800

Eind mei zal er ook een live editie plaatsvinden van (de podcast) 'Vuile Lakens' met Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde. Vuile Lakens is een podcast en een meesterlijk boek over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten. Auteurs Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde lezen voor en beantwoorden al je prangende en genante vragen bij het aperitief.

Wanneer: donderdag 31 mei 2018 om 17u30

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: Facebookevent: 'Vuile Lakens - Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde'