hier komen promoties & acties

Taboob

Populaire feministische hashtags van 2019

De afgelopen jaren hebben feministen van over de hele wereld geijverd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen op sociale media. Hashtags worden in het leven geroepen om goede campagnes een stevig duwtje in de rug te geven, aangrijpende gebeurtenissen te veroordelen, frustraties te delen met anderen en taboes te doorbreken. RoSa geeft een overzicht van de tot nu toe populairste feministische hashtags van 2019. Dit overzicht wordt maandelijks bijgewerkt. 

Heb je nog suggesties? Mail ze door naar info@rosavzw.be 

Laatste update: 12/07/2019

#Taboob

taboobWanneer overleeft een tepel de strenge wet van het internet en hoe snel sneuvelt een borst op Instagram? Dat testen fotografe Noortje Palmers en creatieveling Jasper Declercq met ‘Taboob’, hun Instagram-pagina vol borsten die begin juli werd gelanceerd, waarmee ze de draak willen steken met de blootgrens van het sociale netwerk. De 75 foto's met borsten worden deels bedekt, versierd of bewerkt met Photoshop. De foto's zullen later geëxposeerd worden in een Antwerpse galerij en verkocht worden ten voordele van ondezoek naar borstkanker. 

#KuToo

kutooVeel Japanse werkgevers verplichten vrouwen hoge hakken te dragen. Ook Yumi Ishikawa, die haar ongenoegen hierover uitte op Twitter begin dit jaar. De hashtag #KuToo was geboren. Het is een woordspeling op het Japanse ‘kutsu’ (schoen) en ‘kutsuu’ (pijn), met een knipoog naar #MeToo. #KuToo krijgt internationaal veel steun en het debat is inmiddels verder opengetrokken naar strikte kledingvoorschriften op de werkvloer die leiden tot genderdiscriminatie. De dresscode moet zowel voor vrouwen als voor mannen in vraag gesteld worden, vinden campagnevoerders van #KuToo. 

LEES OOK: Gender in de Pers: Hoge hakken op de werkvloer?

#YouKnowMe

its my bodyMet de hashtag #youknowme vertellen vrouwen over hun ervaring met abortus in navolging van de nieuwe abortuswetgeving in de Amerikaanse staat Alabama. Onder die nieuwe wet kan je geen abortus meer ondergaan na zes weken zwangerschap. Dit is te nipt, want vaak weten vrouwen nog niet dat ze zwanger zijn. De wet gaat in vanaf 2020, maar wordt allicht voordien nog aangevochten in de rechtbank. Alabama is al de zeventiende staat die de abortusrechten inperkt in 2019. 


LEES OOK: Het abortusdebat escaleert in Europa

#LigueduLOL

ligue du lolHet schandaal rond de privé groep 'Ligue du LOL' op Facebook lokt over heel de wereld veel reactie uit. Een dertigtal - vooral jonge - witte mannelijke journalisten uit Parijs maakten in de groep vrouwelijke collega's, feministen, auteurs met andere roots en holebi’s zwart. Via valse Twitteraccounts zetten ze zelfs pestacties op tegen die vrouwen. De groep blijkt al in 2009 opgericht te zijn geweest en had ook leden die afkomstig waren uit public relations, grafisch ontwerp of media-educatie. Een van de slachtoffers getuigde onder meer over hoe pesterijen door de groep haar dwongen om uit de journalistiek te stappen. Een andere vrouw had een zelfmoordpoging ondernomen door de vernederingen. Meer en meer slachtoffers van cyberpesten vertellen nu openlijk hun verhaal met #LigueduLOL.

#JanuHairy

januhairyOm het taboe rond lichaamsbeharing bij vrouwen te doorbreken lanceert de Britse studente Laura Jackson de #JanuHairy-campagne. Jackson hoopt dat vrouwen zo gestimuleerd zullen worden om hun scheermesje eens links te laten liggen en hun beharing te accepteren. “Het is zonde dat zovelen niet beseffen hoe bevrijdend het is om je lichaamshaar te laten staan. En hoe normaal het ook is.” 

 


#SurvingRKelly en #MuteRKelly

rkellyDe Amerikaanse rapper R.(obert) Kelly wordt al jarenlang beschuldigd van seksueel wangedrag, maar hij is nog nooit veroordeeld voor z'n daden wegens 'gebrek' aan bewijzen. Daar gaat hopelijk verandering in komen na de uitzending van de driedelige documentaire Surviving R. Kelly. De makers van de documentaire spraken zo’n vijftig mensen over R. Kelly waarvan een groot aantal vrouwen de muzikant beschuldigen van seksueel misbruik, machtsmisbruik en seks met minderjarigen. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Naar aanleiding van de documentaire voeren aanklagers in Atlanta en Chicago strafrechterlijk onderzoek naar R. Kelly. Ook online worden zijn daden veroordeeld en zijn muziek geboycot onder #SurvivingRKelly en #MuteRKelly.

#MeToo

metoo20182019 ging van start met de naweeën van het uitdeinende Weinsteinschandaal. Sinds de oproep van de Amerikaanse actrice Alyssa Milano in oktober 2017 veroorzaakt #MeToo nog dagelijks een stortvloed aan getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik. Het maakt pijnlijk duidelijk dat het dringend tijd wordt om grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik uit de taboesfeer te halen en te erkennen als serieuze problematieken die moeten aangepakt worden. In eigen land zijn actieplannen om grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik aan te pakken en te voorkomen op de werkvloer, in de kunsten- en cultuursector en de oprichting van zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld al concrete stappen in de goeie richting.

LEES OOK: Gender in de Pers: 1 jaar #MeToo 


Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:


#Hashtags #Jaaroverzicht #2019 #RoSaschrijft