Sinds kort publiceert RoSa per seizoen een overzicht van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partner zijn. 

24.01-07.03 | Extra City's 'IMAGINING MONUMENTS' - over vrouwelijke representatie in de stad van vandaag

kec banner www imagining monuments 1728x1080

In samenwerking met het Middelheimmuseum creëert Kunsthal Extra City voor de tweede keer een discussieplatform waar de hedendaagse betekenis van monumenten kritisch wordt bekeken. Ciska Hoet en Bieke Purnelle, directeurs van RoSa vzw, modereren de gesprekken en het laatste gesprek vindt plaats op 7 maart 2019. Aanwezig: kunstenaars ooooo en Anne-Mie Van Kerckhoven, dichter Maud Vanhauwaert, en directeur van het Middelheimmuseum Sara Weyns. 

Deze tweede editie stelt vragen bij de (onder)vertegenwoordiging van vrouwen in monumenten in de stad van vandaag. Binnen welke (historische) context moeten we de afwezigheid van monumenten voor vrouwen begrijpen? Heeft het anno 2019 nog zin om in stereotypen als ‘man’ versus ‘vrouw’ te denken? Hoe kunnen we binnen representatie van vrouwen aandacht hebben voor superdiversiteit in onze samenleving?

Via een reeks publieke gesprekken en artistieke suggesties denken ze samen na over hoe we als stadsbewoners, activisten, academici, kunstenaars, opinie- en beleidsmakers omgaan met de verschillende aspecten van vrouwelijke representatie bij monumenten in de publieke ruimte. 

 

Wanneer: Donderdag 7 maart van 19u30 tot 21u00

Inkom: €5

Waar: Kunsthal Extra City, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Meer info: Websitepagina Extra City

 

08.03 | Let's push it up! #nomoretietloze-party

bannerfacebook

Samen met Femma, Onder Stroom en Foxy Monkey Food organiseren we op Internationale Vrouwendag (8 maart 2019) een "#Tietloze"-feestje in de nieuwe feestlocatie Onder Stroom op het Eilandje in Antwerpen. Wat kun je verwachten? Vrouwelijke DJ's zullen alleen vrouwelijke, tijdloze artiesten draaien en er zullen performanes van Hind Eljadid, Mel Ross en Hinda House plaatsvinden. Uiteraard is iedereen - vrouwen, mannen en x-en - meer dan welkom op dit feestje! 

We organiseren dit #nomoretietloze feestje op Internationale Vrouwendag niet zomaar: in 2017 ontstond er in Vlaanderen commotie toen Rosa vzw en enkele markante vrouwen aankaartten dat de Tijdloze van Studio Brussel slechts 2 vrouwen in de top 100 telde. Uiteraard beperkt dit fenomeen zich niet tot lijstjes met muziek- of filmmakers of schrijvers maar ook tot andere disciplines en maatschappelijke sectoren. In een breder verhaal gaat dit over een hegemonie die niet per se bewust of uitgesproken is, maar wel zeer reëel. Tijd om daar op een feestelijke manier iets aan te doen:

Let’s push it up!

Even alles op een rijtje:

- Een leuk feestje waar alleen 'Tijdloze vrouwen' gedraaid zullen worden door vrouwelijke DJ's
- We beginnen rustig, met filmpjes en een netwerkmoment, nadien zetten we de muziek luider en gaan de lasers knallen
- Feministisch t-shirts en sweaters te koop van KinArmat
- Live performances van Hind Eljadid, Mel Ross en Hinda House
- DJ line-up: DJ Hottits, La Twix en The Ovulations (Deejay Schwarzkopf & mlle Decibelle)

Wanneer: Vrijdag 8 maart 2019 vanaf 20u

Inkom: €3

Waar: Onder Stroom, Tavernierkaai 11, 2000 Antwerpen

Meer info: (zet je op aanwezig op het) Facebook-evenement!

 

09.03 | Lezing #Gender met directeur Bieke Purnelle

genderWat betekent genderdiversiteit en -identiteit nu echt? Petra De Sutter (gynaecologe UZGent) heeft het over gender, gelijkheid en rechten, Chaima Ahaddour (onderzoekster KU Leuven) over genderidentiteit en moslimvrouwen en Bieke Purnelle (directeur RoSa vzw) vertelt waarom feminisme goed is voor iedereen. Jad Zeitouni (jongerenadviseur bij de Vlaams Jeugdraad) brengt 20 sterke vrouwen naar voren. Lisette Ma Neza, Jan Martens / GRIP & fABULEUS en Zem zorgen voor slam en poëzie, theater, muziek. Lees meer over de lezingen

Wanneer: Zaterdag 9 maart 2019 om 20u

Waar: 30 cc/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven

Inkom: €7

Inschrijven: Ticketten

Meer info Facebook-evenementFacebook-evenement

 

10.03 | International Women's Day Charity Brunch voor RoSa vzw

47580656 2437748919631408 680979704869552128 o

Op zondag 10 maart 2019 (twee dagen na Internationale Vrouwendag) wordt er in het Huis van de Mens een benefietbrunch gehouden ter ondersteuning van onze werking. Voor €15 kun je twee interessante talks komen volgen van Carine Lucas (over 'Digital Technologies' met haar talk "Why Software Matters to You")  en Eline Van Audenaerde van shesaid.so (een netwerk van vrouwen in de muziekindustrie die streven naar gelijkheid) en The Unicorn Mothership. Haar talk heet "Doing it alone - creating a mindstyle in music" over hoe ze haar mentale problemen overwon en gebruikte om haar eigen zaak op te bouwen. 

Wanneer: Zondag 10 maart 2019 van 09u00 tot 15u00

Waar: Het Huis van de Mens, Sainctelette 17, 1000 Brussel

Inkom: €15

Inschrijven: online inschrijvingsformulier

Meer infoFacebook-evenement

 

15.03 - 31.03 | Posteractie 'Objectivering van de vrouw' in het kader van de Brusselse Week van de rechten van de Vrouw

header

RoSa vzw en het Brussels artistiek collectief Just for the Record slaan de handen in elkaar om een postercampagne op poten te zetten. De collageposters, samengesteld met materiaal uit de RoSa-collectie, kaderen de strijd tegen de objectivering van de vrouw binnen het feminisme van vroeger en nu. Gangbare denkpatronen worden in vraag gesteld en de veelzijdigheid van de strijd voor gelijke rechten voor de vrouw komt aan bod. Tijdens de vernissage op vrijdag 15/03 kom je meer te weten over het bronmateriaal voor deze campagne. Kun je niet langskomen op 15/03? Geen probleem, de expositie is nog tot eind maart bij RoSa te bezichtigen.

Wanneer: vrijdag 15 maart tot vrijdag 29 maart

Waar: RoSa vzw bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer infoFacebook-evenement

 

20.03-21.03 | RoSa's pop-up bibliotheek op "Gender en Onderwijs: internationale uitdagingen onder de loep" van eNSPIRED

eSPIRED

Op 20 en 21 maart 2019 ben je van harte welkom op de internationale leerweek in Brussel van eNSPIRED, waar RoSa vzw aanwezig zal zijn met een pop-up bib. Men gaat er vaak vanuit dat genderongelijkheid niet voorkomt in onze klaslokalen omdat meisjes en jongens hier in theorie dezelfde kansen krijgen en hetzelfde onderwijs genieten, zonder onderscheid op basis van geslacht. Toch is de situatie in Vlaanderen en daarbuiten niet zo rooskleurig als je zou denken. Neem samen met opvoeders uit Rwanda en Cambodja internationale genderuitdagingen in het onderwijs onder de loep en zoek samen met hen naar oplossingen. 

 Wanneer: Woensdag 20 maart van 09u00 tot donderdag 21 maart tot 17u00.

Waar: Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

Meer info: Website eNSPIREDebsite eNSPIRED

 

 

  

 02.04 | Een avond met statements en slam: Towards a radical Sisterhood

53819644 10155921450871496 7913599447584473088 n

Beeld | BOEH! © Shamisa Debroey

In samenwerking met deBuren en Furia vzw organiseert RoSa vzw een avond met statements & slam van onder andere Fatma Arikoglu (Ella vzw), For All Queens!, slampoet Susu Aliy en Sarah El Massaoudi Verryt (BOEH!). Na elk optreden gaat activiste Emma-Lee Amponsah met de sprekers in gesprek.

Voor het grootste gedeelte van de geschiedenis van het #feminisme, draaide de strijd voornamelijk om één type vrouw: de witte, heteroseksuele, cis-gender vrouw uit de (hoge) middenklasse. Inmiddels is dat voor een groot deel veranderd. Dankzij het #intersectioneel denken erkennen veel feministische bewegingen de meerlagigheid van onze identiteit.

Maar de #dekoloniale kritieken die overal opduiken wekken nieuwe vragen op: waarom denken we nog altijd in binaire tegenstellingen? Hoe transformeren we onze blik naar één die niet imperialistisch en eurocentrisch is? Hoe kunnen we vanuit onze verschillende identiteiten elkaars strijden versterken? En hoe pakken we dit aan in Vlaanderen en Nederland?

Wanneer: dinsdag 2 april van 19u30 tot 21u00

Waar: deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Meer infoFacebook-evenement