De afgelopen jaren hebben feministen van over de hele wereld geijverd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen op sociale media. Hashtags worden in het leven geroepen om goede campagnes een stevig duwtje in de rug te geven, aangrijpende gebeurtenissen te veroordelen, frustraties te delen met anderen en taboes te doorbreken. RoSa geeft een overzicht van de tot nu toe populairste feministische hashtags van 2017. Dit overzicht wordt maandelijks bijgewerkt.

Heb je nog suggesties? Mail ze door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

(Update: 03/11/2017)

Lees ook: Populaire feministische hashtags van 2016

Lees ook: Populaire feministische hashtags van 2015

#AllMalePanels

'Puur toeval' is het excuus dat vaak wordt aangehaald om te verklaren waarom de meeste panels alleen of voornamelijk bestaan uit (witte) mannelijke deskundigen. Zonde, want de populariteit van de hashtag #AllMalePanels toont aan dat vrouwelijke experten geen excuustruzen horen te zijn op een podium.

#LifeInLeggings

Vrouwen worden gemiddeld zes keer zo vaak slachtoffer van seksueel geweld, maar slechts in 1.6% van de gevallen wordt dit gemeld door vrouwen. In één vierde van de gevallen kent het slachtoffer de dader persoonlijk, een derde bij naam en een tiende van gezicht. (Devroe en van der Eng, 2016) De slachtoffergraad is het hoogst in Midden- en Latijns-Amerika en Afrika. Twee vrouwen uit Barbados stellen de laissez-faire attitude van plaatselijke regering in vraag en delen hun misnoegen op Twitter onder de hashtag #LifeInLeggings. Ze slikken het niet langer dat seksueel geweld ingebakken zit in hun cultuur. Een moedige en broodnodige actie die vrouwen aanzet om hun ervaring met seksuele intimidatie en geweld te delen. 

#WomensMarch

hearourvoiceNaar schatting protesteerden vijf miljoen mensen wereldwijd in het weekend na de inauguratie van Trump tegen zijn vrouwonvriendelijke stellingen. Zijn uitspraak "Grab 'em by the pussy" in 2005, het beledigen van een journalist op haar vrouw-zijn na het eerste republikeinse televisiedebat op Twitter, de beschuldigingen van ongewenste intimiteiten die Trump als 'kleedkamerpraat' beschouwt en andere seksistische uitlatingen en daden betekenden niet de doodsteek voor de nieuwe president. Integendeel, hij zegevierde. Vrouwenrechtenactivisten, minderheidsgroepen, mannen die het machogedrag van Trump veroordelen weigerden vanaf de zijlijn toe te kijken en kwamen samen voor de protestmars tegen Trump in Washington. Ook op de andere continenten werden er sister maches georganiseerd om Trump in the balls te pakken. De #WomensMarch gaat de geschiedenis in als de grootste historische bijeenkomst ooit, met de iconische roze pussyhats als vestimentaire uiting van verzet tegen de Make America great again petjes.

#GirlUp en #GIRLHERO

Op 11 oktober was het Wereldmeisjesdag en dat werd door de Verenigde Naties in kaart gezet door deze drie hashtags te lanceren. #GirlUp is de naam van de organisatie die zich samen met de VN inzet voor het welzijn van meisjes over de hele wereld sinds 2010. Hun missie is om komaf te maken met het stigma op meisjes, hun leven te verbeteren en hen kansen te geven om zichzelf te ontwikkelen. Met de hashtag #GIRLHERO werd een oproep gedaan om een meisje waar je naar opkijkt in de kijker te zetten op sociale media op 11/10. Een campagne om de rest van de wereld te laten zien dat meisjes even sterk, intelligent en capabel zijn als jongens én natuurlijk ook om de boodschap te verspreiden. 

#WomenBoycottTwitter

Twee dagen na Wereldmeisjesdag tweette Charmed actrice Rose McGowan beschuldigingen tegenover filmproducer Harvey Weinstein, waardoor Twitter haar een tijdlang blokkeerde voor 'ongepaste content'. Honderden vrouwen besloten op 13 oktober een dag lang niets meer te tweeten om het mediakanaal te boycotten: deze zaken snoert vrouwen de mond over precaire situaties waardoor seksuele roofdieren vrijuit gaan, klonk het.

#MeToo

metookleinToen actrice Alyssa Milano op 15 oktober een oproep deed op Twitter om #MeToo te reageren als je ooit seksueel geïntimideerdwerd naar aanleiding van de beschuldigingen tegenover film-moloch Harvey Weinstein, barstte de bom los. Zowel beroemdheden en 'gewone' vrouwen lieten hun stem horen en getuigden massaal over hun ervaringen op sociale media. Onder het mom "samen staan we sterk" besloten ze niet langer te zwijgen en het taboe rond dit gevoelige onderwerp te doorbreken. De hashtag ging viraal en zorgde voor een stormloop aan verhalen die het pijnlijk duidelijk maken dat er nog werk aan de winkel is wat betreft ongewenste intimiteiten. Reacties op de hashtag waren uiteenlopend: mannen die niet allemaal over dezelfde kam geschoren wilden worden, vrouwen die nooit iets meemaakten en #MeToo klasseerden als een storm in een glas water, maar er werd vooral ook verbouwereerd geluisterd. Uiteindelijk voelden ook mannen zich geroepen hun verhaal te doen over hun ervaringen met seksuele intimidatie.

#WeToo

De #MeToo-beweging evolueert stilaan naar een #WeToo-beweging: een collectief verlangen om seksuele intimidatie aan te pakken.

#SheInspiresMe

Ter gelegenheid van Wereldvrouwendag lanceerde Twitter zelf een hashtag voor inspirerende vrouwen: #SheInspiresMe. Op 8 maart werden Twitteraars aangemoedigd om over hun grote (vrouwelijke) voorbeeld te tweeten in combinatie van de hashtag. Twitter data-editor Elaine Filadelfo merkte op dat er in 2016 een kwart meer getweet werd over feminisme en vrouwenzaken en dat deze cijfers in 2017 waarschijnlijk zullen verdubbelen. Feminisme is hot and trending.

#WeJustNeedToPee

In maart dit jaar ging deze hashtag viraal nadat Canadese Senator Donald Plett de Canadian Human Rights Act bekritiseerde. Deze Act beschermt en respecteert transmensen voor het eerst door in rechtshoven geen rekening te houden met gender en wel met de discriminatie en de haat waar zij regelmatig mee te maken krijgen. Plett meende dat door het (juridisch) neutraliseren van geslachten "pedofielen binnenkort kunnen profiteren door in vrouwentoiletten vrouwen en kinderen te gaan bespieden". Hierop kwam hevig protest vanuit de transgemeenschap, die selfies trokken van zichzelf in de toiletten die ze volgens hun biologisch geslacht zouden moeten gebruiken. Daar kan je duidelijk zien hoezeer ze daar niet thuishoren. Transmensen zitten niet op toilet om mensen te spioneren, "we moeten gewoon plassen." klinkt het.

michael

Bron: @_michaelhughes1

#BalanceTonPorc

De Franstalige feministes hadden een eigen equivalent voor de #MeToo-hashtag: #BalanceTonPorc ofwel 'verraad je varken'. Journaliste Sandra Muller introduceerde de hasthags en riep vrouwen op hun seksuele intimidator te verlinken. In oktober ging de hashtag in Frankrijk viraal, samen met #DanceAvecLesStars, de Franse versie van "Dancing with the Stars". Actrice Isabelle Adjani (Possession, La Reine Margot) vertelde aan de Franse krant Journal du Dimanche dat het seksueel intimideren in Frankrijk er 'anders' aan toegaat dan in Hollywood. Vrouwen worden volgens haar lastiggevallen 'door mannen die pretenderen dat ze het galante spel van de verleidingskunst beoefenen'.