Op zaterdag 25 maart reflecteren RoSa vzw en Just for the Record over de uitdagingen van queer en feministische bibliotheken en archieven. 

RoSa vzw x Just for the Record

Bibliotheken en archieven staan voor grote uitdagingen. Het zijn ontmoetingsplekken geworden met gezellige lees- en studiehoeken, waar meer te beleven valt en informatie op papier en digitaal wordt aangeboden. Welke uitdagingen ook, de kerntaak van bibliotheken en archieven blijft op de eerste plaats: vrije toegang bieden tot kennis en informatie. Deze kerntaak heeft een belangrijke rol gespeeld in RoSa's zoektocht naar een nieuwe locatie in centrum Brussel.

Reflectie over onze bibliotheek- en archiefwerking is nodig in tijden van automatisering en digitalisering. Dankzij digitalisering hebben gebruikers toegang tot een pak informatie die ze niet meer komen zoeken in de bibliotheek. Informatie die onophoudelijk wordt aangepast via platformen als Wikipedia. Via edit-a-thons wil Just for the Record redacteurs op Wikipedia bewust maken van de gendervooroordelen op de website. Kwaliteitsvolle artikels over vrouwen dreigen online verloren te gaan door drastische aanpassingen, posts geschreven door vrouwen worden verwijderd en bekende vrouwen worden verwaarloosd.

Door de overload aan informatie op het www moeten we ons ook afvragen hoe we al die informatie moeten archiveren. 

17359214 1462260543793287 1695685576662489334 o

Programma

De inspiratiedag van RoSa vzw en Just for the Record is een ideale gelegenheid om collega's uit de bibliotheek- en archiefwereld (beter) te leren kennen en ideeën uit te wisselen.  

Inkom: Vrij toegankelijk

10u30: Verwelkoming
10u45: Toelichting praktische informatie
10u50: Voorstelling van Just for the Record
11u20: Voorstelling van RoSa vzw: collectie, toekomst en uitdagingen
12u15: Vragenronde + tentoonstelling RoSa's pareltjes
12u30: Lunch + netwerkmoment

13u30: Els Flour (AVG-Carhif) en Bart De Nil (Faro): Uitdagingen van een collectie + Introductie van feministische orale geschiedenis
14u30: Marion Wassenbauer: Queer Lives and Archives: De rol van muziek in het leven van LGBTQ's 
15u15: Open discussie rond bibliotheek- en archiefwerking
16u15: Afsluiting

Registratie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Locatie: RoSa vzw - kenniscentrum gender en feminisme / Koningsstraat 136, 1000 Brussel