Publiek Domein Maand 2018

PDD2018Elk jaar, op 1 januari, verlopen de auteursrechten op duizenden werken die dan het Publiek Domein betreden. In België duurt auteursrechtelijke bescherming 70 jaar, in 2018 komen dus de werken van auteurs die in 1947 overleden zijn in het Publiek Domein. Dit jaar verwelkomen we creaties van onder andere Victor Horta, Anna Kernkamp, Felix Timmermans, Gustave Van de Woestyne, Frederic William Goudy, Ernst Lubitsch en William Moulton Marston.

Auteursrecht is een belangrijk instrument waarmee creatie en verspreiding van artistiek werk beschermd kan worden. Maar het Publiek Domein is essentieel omdat het vrije toegang tot werken garandeert. In de context van een digitale cultuur die collectieve praktijken genereert en hergebruik stimuleert, wordt het belang van het Publiek Domein elk jaar alleen maar groter.

Partners

Publiek Domein Maand is een initiatief van Constant vzw dat elk jaar opnieuw georganiseerd wordt met de steun van diverse partners. Dit jaar zijn dat o.m.: De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), Het Mundaneum, Muntpunt, MuseomixBE, Nova Cinema, PACKED, Plus tôt Te laat (Pttl), Wikimedia BE en RoSa vzw. 

Programma

Van 5 tot en met 26 mei vinden diverse events plaats in het kader van Publiek Domein Maand: van edit-a-thons tot lezingen, van expo's tot filmvoorstellingen. Een volledig overzicht van het programma kan je terugvinden op de website van Constant vzw. Hieronder lichten we kort even RoSa's bijdragen toe: 

Doorlopende tooncollectie Wonder Woman @ de RoSa-bib

Hoe werd Wonder Woman door de jaren heen afgebeeld? In welke mate geldt ze als feministisch rolmodel en hoe zijn genderstereotypen doorbroken of net niet in de diverse beeldvorming? Wij bij RoSa zetten een hele maand de literatuur die dergelijke vragen tracht te beantwoorden in de kijker, met aandacht voor de visie en impact hierop van Wonder Woman bedenker William Moulton Marston.

Wanneer: van 2/05 tot 31/05, van maandag tot donderdag van 10 tot 17u én uitzonderlijk ook op zaterdag 26/05 van 13u tot 17u
Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

CineRoSa - Professor Marston and the Wonder Women

Deze maand is het 70 jaar geleden dat William Moulton Marston overleed - de geestelijke vader van superheld Wonder Woman. Tijdens zijn tekenwerk werd Wonder Woman-bedenker William Moulton Marston sterk beïnvloed door zijn twee (feministische) vrouwen en zijn onconventionele relatie met hen. Professor Marston & The Wonder Woman (2018) wil dit verhaal vertellen op het witte doek. De screening wordt voorafgegaan door een korte inleiding en we voorzien drank en versnaperingen.

Wanneer: donderdag 17 mei, 18u30
Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel
Meer info: RoSa Facebookevent: CineRoSa #3

RoSa Leest - The Secret History of Wonder Woman

We wilden al langer een boekenclub op poten zetten waarin we samen feministische werken lezen en bespreken en in onze eerste 'RoSa Leest' zullen we samen fragmenten lezen uit The Secret History of Wonder Woman van Jill Lepore (2015). Lepore is een journalist bij The New Yorker en Harvard-historica. Ze onderzoekt het (liefdes)leven van William Moulton Marston, de geestelijke vader van Wonder Women, die tijdens zijn werkproces erg beïnvloed werd door zijn twee feministische vrouwen Olive en Elizabeth. Het boek is een overzicht van de culturele geschiedenis van Wonder Woman en haar link met het feminisme van vroeger en nu. Na het bespreken van de fragmenten zullen we aan de hand van discussievragen trachten een beter inzicht te krijgen in dit overzichtswerk.

Wanneer: donderdag 24 mei, 18u30
Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel
Meer info: Facebookevent: RoSa Leest: The Secret History of Wonder Woman

Aandacht voor Publiek Domein op de rosavzw.be

Ook op onze website zullen we in de loop van de maand mei uitgebreid aandacht besteden aan Publiek Domein. Focus bij RoSa zal liggen op het werk van William Moulton Marston en zijn impact op de beeldvorming van Wonder Woman, maar ook voor de Belgische schilderes Anna Kernkamp wordt ruimte voorzien. 

Hou onze website in de gaten voor o.m. boek- en filmbesprekingen, bijdrages over o.m. William Moulton Marston, de veranderende beeldvorming van Wonder Woman en RoSa's tooncollectie in het kader van PDD 2018.