antifeminismvuistgrootAnti-feminisme in de politiek 

Anti-feminisme op internet

Fora met reacties

Anti-feministische organisaties

Anti-feministische auteurs

(Update: 2 oktober 2018) 

 

Van waar komt die haat voor feministen? Vooral witte jongemannen voelen zich sterk achtergesteld en geknecht in hun mannelijkheid. Dit zou de schuld zijn van feministen, die de westerse beschaving zouden willen vernietigen. De mannen hebben heimwee naar de jaren vijftig, toen "ze nog gewoon op zondag het vlees sneden en het enige recht van vrouwen het aanrecht was." 

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen voelen zich thuis bij het anti-feministische gedachtegoed. Het feit dat ze minder zichtbaar zijn maakt hen niet minder radicaal dan hun mannelijke broeders. De Amerikaanse internetactivisten Lauren Southern, Lana Lokteff en Ann Coulter zijn momenteel de populairste anti-feministen en zitten niet verlegen om wat controverse. Op hun sociale media kanalen omschrijven ze feminisme als kanker, beweren ze dat vrouwen moeten aanvaarden dat ze minder waard zijn dan mannen, horen vrouwen thuis aan de haard en wordt er van hen verwacht dat ze er mooi en verzorgd uitzien voor hun partner. Een boodschap die meer vrouwen en mannen aanspreekt dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Anti-feminisme in de politiek

Justice for Men and Boys Party

Vier jaar nadat Mike Buchanan uit de Tory partij van David Cameron stapte, toen de huidige premier zijn steun gaf aan voorverkiezingslijsten binnen de partij waarop alleen vrouwen stonden, richtte de Britse politicus de Justice for Men and Boys Party op. Sindsdien noemt Buchanan zich een anti-feminist. Hij vindt feministen gemeen, omdat ze alleen bezorgd zouden zijn om meisjes en vrouwen. 

mike buchanan"Het vaderschap wordt systematisch uit de samenleving gesloten, wat betekent dat de belastingbetalers spermabanken subsidiëren voor single vrouwen en holebi's. Als je door een gynocentrisch perspectief kijkt, dan lijkt het alsof onze samenleving enkel bezorgd moet zijn om vrouwen en meisjes. De mannen en jongens worden naar huis gestuurd. Wij stippen aan dat vrouwen niet zo'n goddelijke wezens zijn." - Mike Buchanan, The Independent 14/01/2015

De Justice for Men and Boys Party trok met een 20-puntenprogramma naar de parlementsverkiezingen van mei 2015. De partij haalde 153 stemmen en veroverde geen zetel. 

 

Anti-feminisme op internet

Op radicaal-rechtse fora, blogs en alternatieve media zijn vooral witte boze mannen actief, die uit frustratie of politiek fanatisme hun ongenoegen uiten over alles wat er volgens hen fout loopt in de wereld. Ze verwerpen onder meer het gelijkheidsdenken, vrouwenrechten, het multiculturalisme, de globalisering en LGBTQAI-rechten en verheerlijken traditionele familiewaarden, het rollenpatroon en stereotype noties van mannelijkheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze tekeer gaan tegen feministen. Die laatsten zouden volgens hen volledig zijn doorgeslagen in hun gelijkheidsstreven. 

 #GamerGate

In het najaar van 2014 raakt de gamewereld in de ban wat #Gamergate is gaan heten: een online haatcampagne tegen vrouwelijke game-ontwikkelaars, en -critici die alternatieve spelletjes aanbieden. Haat die wordt gezien als een reactie van mannelijke gamers op de uitgesproken feministische houding van vrouwen in de gamewereld, die door aanhangers 'sociale moraalridders' worden genoemd. Via Twitter en online fora worden vrouwen lastiggevallen en met de dood bedreigd vanwege hun kritiek op een gebrek aan diversiteit in de game-industrie. Gamemakers Brianna Wu en Zoe Quin en de feministische blogger Anita Sarkeesian werden bedreigd met de dood en verkrachting, en leven nog steeds ondergedoken.

Aanhangers van #Gamegate willen spelletjes spelen zonder lastig gevallen te worden met vragen over het lage percentage vrouwelijke personages, de passieve rollen die deze personages krijgen en de geseksualiseerde en stereotiepe manier waarop ze worden afgebeeld. Het bestaan van deze alternatieve games is een bedreiging voor hun identiteit, en dus vreest een deel van de gamewereld dat spellen voortaan politiek correct moeten zijn. 

gamergateDoodsbedreigingen en intimidatie aan het adres van vrouwelijke gameontwikkelaars en -critici zijn niet nieuw. Wel nieuw is het volume en de snelheid waarmee de bedreigingen het internet overspoelen. Steeds meer vrouwen gamen. Volgens de Entertainment Software Association is 48% van de gamers vrouw. Er zijn veel meer volwassen vrouwen die gamen (36 procent) dan minderjarige jongens (17 procent) – de traditionele doelgroep. Vrouwen gebruiken vaak een mannelijk pseudoniem om niet lastiggevallen te worden. Uit onderzoek van Michael Kasumovic over seksisme in de gamewereld is immers gebleken dat gamende mannen die verliezen van een vrouw sneller seksistische opmerkingen maken, omdat zij een gamende vrouw - bewust of onbewust - als een bedreiging zien.   

Women Against Feminism 

womenagainstfeminismOp hetzelfde moment werd de Tumblr-pagina 'Women Against Feminism' opgericht. Vrouwen posten er foto's met daarop de reden(en) waarom zij tegen feminisme zijn. Deze variëren van 'Ik heb feminisme niet nodig, de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen is al gestreden.' naar 'Ik heb feminisme niet nodig omdat onze zonen geen verkrachters zijn en onze dochters geen slachtoffers.' 

 

Men Are Better Than Women

menarebetterthanwomenOok MenAreBetterThanWomen.com is 'het feministische geklaag beu' en beweert dat de strijd voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen zinloos is omdat de ongelijkheid tussen de seksen 'natuurlijk' is. 

 

Return of the Kings

returnofkingsDe Amerikaanse blog Return of The Kings is het werk van de anti-feminist Roosh V, pseudoniem voor Daryush Valizadeh. Hij staat bekend als een notoire anti-feminist die de terugkeer eist "van de masculiene man in een wereld waarin mannelijkheid in groeiende mate wordt bestraft ten gunste van een androgyne en politiek correcte samenleving die toestaat dat vrouwen zich superieur voelen over mannen." 

 

Fora met reacties

Women against feminism, Gamergate en Men Are Better Than Women tonen aan dat er nog steeds een vertekend en foutieve beeldvorming over feminisme bestaat. Feministen zouden gefrustreerde mannenhaatsters en ruziemaaksters zijn. Het feminisme zou niet meer nodig zijn omdat de emancipatie zou voltooid zijn. Vrouwen zouden immers net als mannen de vrijheid hebben om zelf hun leven in te richten. Als het dan niet meevalt, dan zou dat aan henzelf liggen. 

"Ze hebben een totaal verknipt beeld van vrouwen. Zij zien ons als pertinente leugenaars en geloven heilig dat vrouwen voorgetrokken worden in onze maatschappij."- Brianna Wu, NRC Handelsblad 04/03/2015

  

Anti-feministische organisaties

Volgens anti-feministische organisaties worden mannen en niet vrouwen onderdrukt in de samenleving. De feministen zouden er immers voor gezorgd hebben dat mannen nu in het verdomhoekje zitten. 

Vooral in Amerika woedt er een hevig debat tussen feministische en anti-feministische organisaties over 'de feminisering van de maatschappij'. De Men's Rights Activists (MRAs) zijn mannen én vrouwen die beweren dat het feminisme er net voor heeft gezorgd dat de ongelijkheid tussen de seksen nog altijd bestaat, omdat mannen als tweederangsburgers zouden worden beschouwd. Mannen zouden worden gediscrimineerd en gezien worden als 'daders' en niets als 'slachtoffers'. Vooral in het verkrachtingsdebat laten ze hun stem gelden dat vrouwen moeten vermijden zich sexy te kleden en flirterig te gedragen om geweld te voorkomen. De MRAs wijzen er ook op dat er te weinig rekening wordt gehouden met wat mannen willen. 

 

 

Anti-feministische auteurs 

stand by your manhood lloydDe Britse journalist Peter Lloyd is ervan overtuigd dat feministen seksisten zijn. In zijn boek 'Stand By Your Manhood' beweert Lloyd dat mannen de pineut zijn van de vrouwenemancipatie. Feministen zouden niet gelijkheid, maar wél ongelijkheid tussen vrouwen en mannen bevorderen, omdat ze niet geven om mannenrechten. Mannen zouden vaker dakloos en werkloos zijn en het slachtoffer zijn van geweld. Ze zouden sterven op jongere leeftijd en vaker benadeeld worden bij een echtscheiding. Het feminisme zou nagestreefd zijn en de achterstelling van mannen bevorderen.

 

 Meer online

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek 

  • Kill all normies: online culture wars from Tumblr and 4chan to the alt-right and Trump / Angela Nagle, 2017. (RoSa-exemplaarnummer nog toe te kennen)
  • Modern misogony: Anti-feminism in a post-feminist era / Kristin J. Anderson, 2015. (RoSa-exemplaarnummer FII p/0652)
  • "Gamergate: No girls allowed" / in: Opzij, Jg.43, nr.8, 2015. (RoSa's tijdschriftenleeszaal)
  • "La superwoman est-elle antiféministe? Analyse des discours de la presse féminine sur l'articulation entre vie professionelle et via familiale" / Auréline Cardoso, in: Recherches féministes, Vol. 27, Nr.1., 2014. (RoSa's Tijdschriftenrekken)
  • Masculinisme et antiféminisme: Les raisons de la colère / Gillet Julie, 2012. (RoSa-exemplaarnummer dd/000983)