heforshegrootHe For She

Zweden: We should all be feminists

Beslist feminist

(Update: 15 februari 2018)

 

 

He For She

In september 2014 lanceerde UN Woman de 'He For She' campagne om jongens en mannen aan te moedigen om op te komen voor vrouwenrechten en komaf te maken met de vooroordelen die er bestaan over feministen. De lancering van de campagne werd kracht bijgezet met een toespraak van de Britse actrice Emma Watson, die het gezicht van de campagne is. Ze praatte over haar eigen ervaringen met genderongelijkheid en richtte zich persoonlijk tot alle mannen wereldwijd, omdat zij ook baat hebben bij het opkomen voor een vrouwvriendelijkere toekomst: 

"Ik wil dat alle mannen deze uitnodiging aannemen, want gendergelijkheid is ook jullie zaak." - Emma Watson, toespraak UN Women, september 2014 

Volgens UN Women hebben in de eerste maanden na Emma Watson's toespraak meer dan tweehonderdduizend mannen via sociale media hun steun betuigd aan de HeForShe campagne. Haar woorden lokten ook heel wat kritiek uit bij tegenstanders. De Britse actrice werd het slachtoffer van trolling, de ergste vorm van cyberpesten. Onbekenden dreigden naaktfoto's van de Britse actrice te plaatsen op het forum 4Chan. Ze werd ook doodverklaard op Twitter omdat ze het had 'gewaagd' zichzelf een feminist te noemen. #RIPEmmaWatson was zelfs een trending topic.

emmawatson

Zweden: We should all be feminists

In 2012 gaf de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie een inspirerende TED talk 'We should all be feminists'. De Zweedse Women's Lobby heeft haar toespraak in boekvorm gegoten en cadeau gegeven aan alle zestienjarigen omdat anno 2015 feminisme nog altijd even belangrijk en nodig is en genderdiscriminatie nog voorkomt en moet bestreden worden.

"Ik hoop dat de 16-jarigen die dit lezen ook besluiten dat ze een feminist zijn. Bovenal hoop ik dat we op een dag het begrip niet eens meer kennen, dat we leven in een wereld die echt rechtvaardig en gelijk is." - Chimamanda Ngozi Adichie, 2015

Zweden kent een lange traditie van vrouwenemancipatie. In 1862 was Zweden het eerste land dat (een gelimiteerde vorm van) kiesrecht voor ongetrouwde vrouwen invoerde bij lokale verkiezingen. Elke Zweedse gemeente heeft een genderdeskundige, genderpedadogen moedigen kinderen in crèches aan om zowel met auto's als poppen te spelen en speelgoedwinkels schaften roze en blauwe gangen af. In 2014 haalde de politieke partij 'Feministisch Initiatief' een zetel in het Europees Parlement.  

Beslist feminist

over Feminisme

Beslist Feminist is een initiatief van de Vrouwenraad, een koepelorganisatie van Nederlandstalige verenigingen die in Vlaanderen en Brussel werken aan de emancipatie en de gelijke kansen van vrouwen en mannen. Met deze blog hoopt de Vrouwenraad een dynamische plaats te maken waar een resem van stemmen zich kan uitspreken over hun visie op en/of de relevantie van feminisme in hun dagelijkse leefwereld.

Op deze manier wil de Vrouwenraad korte metten maken met het negatieve beeld dat vaak over feminisme hangt. Dit doet ze met de hulp van een brede waaier van gastbloggers uit het middenveld, de politiek, de academische wereld, het alledaagse leven, enz. die er niet voor terugdeinzen om zichzelf beslist feminist te noemen. In bijdrages, die kunnen gaan van persoonlijke anekdotes tot favoriete films met een feministische inslag en over aandachtspunten voor het nieuwe feminisme, proberen ze de mythe te bekampen dat alle feministes mannenhaters zijn of dat het feminisme gaat over een hoop vrouwen die lastig doen.

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek

dear ijeawele chimamanda

  • Dear Ijeawele, or a feminist manifesto in fifteen suggestions / Chimamanda Ngozi Adichie, 2017. (RoSa-exemplaarnr. FII f/0109)
  • We should all be feminists / Chimamanda Ngozi Adichie, 2015. (RoSa-exemplaarnr. P 1/0033)