hier komen promoties & acties

Lezing Thumbnail

09.03 | Feminisme, vroeger en nu: een lezing van RoSa vzw VOLZET

Op donderdag 9 maart verwelkomt RoSa vzw jullie voor een lezing over de evolutie van feminisme in België. We nemen jullie mee op sleeptouw doorheen de feministische golven, en belichten aan de hand van een aantal actuele gebeurtenissen de rode draad doorheen de rijke geschiedenis van feminisme in België. Eindigen doen we met een reflectie over de hedendaagse betekenis en aanhoudende relevantie van feminisme vandaag.

Feminisme is de verzameling van maatschappelijke en politieke stromingen die ongelijke genderverhoudingen kritisch analyseren en gendergelijkheid nastreven. Het heeft een rijke en bewogen geschiedenis die niet aan haar laatste hoofdstuk toe is. In deze lezing neemt RoSa-medewerker Anna Vleeshouwers je mee doorheen de boeiende geschiedenis van het Belgisch feminisme. Samen onderzoeken we zowel de verschillende als de gemeenschappelijke strijdpunten, tactieken en obstakels van de feministische golven in België. Wat heeft de feministische beweging in België doorheen de jaren gerealiseerd? Welke rechten werden verworven? Welke strategieën werden ingezet? Wat waren de obstakels? 

Vervolgens staan we stil bij de hedendaagse betekenis en aanhoudende relevantie van feminisme anno 2023 in België. In hoeverre zijn die verworven rechten werkelijk verworven en duurzaam beschermd? Welke aanhoudende of nieuwe obstakels zien we vandaag? Welke lessen kunnen we trekken uit de strijd die al gestreden werd? Welke prioriteiten stelt de feministische beweging, in al haar diversiteit, vandaag? 

We verwelkomen jullie graag vanaf 18u30. De lezing vangt aan om 19u stipt. Na een uurtje is er ruimte voor vragen en dialoog, waarbij er ook een hapje en drankje wordt voorzien. Voorkennis voor deze lezing is niet vereist. De lezing is laagdrempelig, geschikt voor een breed publiek en gratis. Wel vragen we jullie om in te schrijven zodat we onze bibliotheek kunnen organiseren naar gelang het aantal inschrijvingen.

Graag tot dan! 

Praktisch

Wie: iedereen is welkom. Dit event is gratis, maar inschrijven is vereist.
Wanneer: donderdag 9 maart, welkom vanaf 18u30. De lezing start om 19u stipt.
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

#RoSabeweegt #Event #Lezing #Feminisme #geschiedenis #8maart #Internationale #Vrouwendag