hier komen promoties & acties

Leesclub Thumbnail

14.06 | RoSa's Leesclub: Onzichtbare vrouwen - Caroline Criado Perez

Sinds maart experimenteert RoSa met een eigen feministische leesclub. We brengen geïnteresseerden van alle slag samen in onze bibliotheek in hartje Brussel om, aan de hand van zowel feministische klassiekers als recentere werken van opkomende stemmen, in gesprek te gaan over gender en feminisme.

De eerste editie van onze leesgroep organiseerden we in de loop van maart en april, samen met Liminal, rond het boek Het recht op seks van Amia Srinivasan. In totaal kwamen we zes keer samen, afwisselend op woensdagavond en zaterdagochtend, om de zes verschillende hoofdstukken te bespreken.

Voor de tweede editie kozen we voor een evenzeer erg populair en relatief nieuw boek van een opkomende stem: Onzichtbare vrouwen: waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen (2019) van Caroline Criado Perez. Het boek is beschikbaar in onze bibliotheek, zowel in het Nederlands als in het Engels. De leesgroep zelf zal in het Nederlands begeleid worden. Iedereen is welkom en voorkennis is niet vereist. We houden de gesprekken bewust laagdrempelig. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over feministische thema’s, en om aan de hand van boeken te reflecteren op onze eigen ideeën rond deze thema’s. Ook als je het boek niet (volledig) hebt uitgelezen, ben je welkom om deel te nemen aan de discussie.

Waarom zou je het boek wél lezen? Omdat het razend interessant is en handelt over een problematiek die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, zowel op beleidsmatig niveau als in de academische wereld: de ‘genderdatakloof(gender data gap).

‘Onzichtbare vrouwen’ toont hoe in een wereld die grotendeels voor mannen is ingericht de halve bevolking systematisch genegeerd wordt. Het boek onthult de ‘genderdatakloof’ die wordt veroorzaakt door eeuwige, consequente discriminatie van vrouwen.

In een vlot leesbaar relaas legt de gelauwerde journalist Criado Perez aan de hand van internationale onderzoeksresultaten, talrijke casestudies en persoonlijke verhalen een structurele problematiek bloot, namelijk dat de wereld op mannen maat gemaakt wordt. Van overheidsbeleid en medische onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en media: het boek wil dus je de ogen openen voor de vele manieren waarop de wereld door en voor mannen gemaakt wordt. Het totaalplaatje toont niet alleen hoe vrouwen systematisch vergeten worden en wat de gevolgen daarvoor zijn op hun gezondheid, welzijn en burgerparticipatie, maar ook welke structurele ongelijkheden de genderdatakloof crëert of vergroot. 

Hoe is deze genderdatakloof ontstaan? In welke domeinen manifesteert deze ongelijkheid zich? En welke gevolgen brengt dat met zich mee? Welkom woensdag 14 juni in RoSa’s leesclub om deze, en nog veel meer, vragen te bespreken over dit onderwerp.


Praktisch

Wie: iedereen is welkom, of je het boek nu (volledig) gelezen hebt of niet. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te schrijven.
Wanneer: woensdagavond 14 juni 2023, 19-21u.
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

Meer weten?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: