hier komen promoties & acties

Thumbnail Activiteiten Int Vrouwendag

Activiteiten in kader van Internationale Vrouwendag 2023

In kader van Internationale Vrouwendag gaan er ook in België tal van activiteiten door om gendergelijkheid en vrouwenrechten onder de aandacht te brengen. RoSa lijst er enkele voor je op! 

Wat staat er in België op de agenda?

Voor het vijfde jaar op rij organiseert het Collectief 8 maars een nationale vrouwenstaking om voortdurende ongelijkheid aan te klagen. Het collectief roept vrouwen* op om massaal het werk neer te leggen: niet alleen het betaalde werk, maar ook studies en al het onbetaalde, onzichtbare werk dat vrouwen vaak verrichten, zoals zorg, opvoeding en het huishouden. Hiermee willen ze aantonen dat, wanneer vrouwen het werk neerleggen, de wereld stilvalt.

*Collecti.e.f 8 maars bedoelt hiermee alle personen die zichzelf herkennen in de vrouwelijke identiteit en/of doorgaans gepercipieerd worden als vrouw. Het collectief roept in haar inclusiviteitsmanifest op zich open en verwelkomend op te stellen tegenover veelheid aan identiteiten die achter het woord ‘vrouwen’ schuilgaat.

Als kenniscentrum voor gender en feminisme steunt RoSa vzw de actie. Woensdag 8 maart zullen zowel onze bib als onze kantoren gesloten zijn tijdens de gewoonlijke openingsuren. Ook de online dienstverlening wordt dan voor 24u on hold gezet. Op donderdag 9 maart hervatten we het werk en verwelkomen we je graag weer digitaal of op afspraak in de bibliotheek. Dan nemen we er vol goede moed opnieuw jullie info- en andere vragen bij. Wel wonen onze medewerkers verschillende relevante activiteiten bij op Internationale Vrouwendag en zullen we hierover berichten op sociale media.

Op donderdag 9 maart ben je welkom in de RoSa bibliotheek vanaf 18u30 voor een door RoSa georganiseerde lezing over de evolutie van feminisme in België. Onze medewerker Anna Vleeshouwers neemt jullie mee op sleeptouw doorheen de feministische golven, en belicht aan de hand van een aantal actuele gebeurtenissen de rode draad doorheen de rijke geschiedenis van feminisme in België. Ze eindigt de avond met een reflectie over de hedendaagse betekenis en aanhoudende relevantie van feminisme vandaag. 

Overige activiteiten in regio Brussel

 • Op 8 maart gaat de wereldvrouwenmars door in Brussel. Die start en eindigt aan centraal station, vanaf 18u. Wie graag enkele ateliers bijwoont, exposities en performances bekijkt, of in gesprek wil gaan met medefeministen, is welkom vanaf 15u30 op het village féministe aan centraal station. Meer informatie hier.
 • Van 6 tot en met 10 maart 2023 organiseert de Stad Brussel de Week van de vrouwenrechten. Stad Brussel organiseert tijdens die week allerlei activiteiten, zoals lezingen, tentoonstellingen en workshops. Het doel? Genderongelijkheid en vrouwenrechten in de kijker zetten. Ontdek de volledige agenda hier
 • Catapa organiseert op 6 maart een rondetafelgesprek met Defensoras: vrouwen die mensenrechten en het klimaat verdedigen. Danila, Nathalia en Susana reizen naar Brussel vanuit Ecuador en Guatemala om te vertellen over hun strijd voor het recht om “nee” te zeggen tegen mijnbouwprojecten. Tegelijk spreken ze ook over hun ervaringen waarin zij “nee” te horen krijgen, onder andere in hun persoonlijke levens en werksituaties. Zij vinden dat deze situaties van discriminatie en machismo uitgedaagd moeten blijven worden, en vertellen je in dit gesprek precies waarom. Het gesprek wordt gevoerd in het Spaans maar er wordt simultaan getolkt naar het Engels. Meer informatie over dit gratis evenement.
 • Het Research Centre on Gender, Diversity and Intersectionality (RHEA) van de VUB organiseert tal van activiteiten tijdens hun Genderweek, die loopt van 6 tot 11 maart, waaronder filmvertoningen en nagesprekken in samenwerking met filmfestival Lost Stories: a Female Gaze on Migration Histories. De week begint om 18u met een lezing over vrouwenrechten in Iran, gegeven door professor Ladan Rahbari. Op 7 maart wordt er een lunchsessie voorzien over vrouwelijk ondernemerschap. Woensdag 8 maart kan je er terecht voor twee activiteiten: om 10u start de lezing over online misogynie met sprekers Dr. Burcu Korkmazer en Prof. Liesbet Stevens. Het eerste deel van de lezing wordt verzorgd door Burcu Korkmazer, met een interactieve presentatie getiteld 'Gender, intimiteit en visuele sociale media'. Daarna volgt een uiteenzetting van Liesbet Stevens over het juridisch kader voor online seksisme in België. ‘s Avonds wordt de film Ali au Pays de Merveilles vertoond in Cinema Ritcs, gevolgd door een Q&A. Donderdag 9 maart ben je om 18u welkom op de VUB campus voor een panelgesprek over de demedicalisering van abortus. Het panelgesprek kan ook online live gevolgd worden. ‘s Avonds wordt er een film vertoond in de Beursschouwburg: Dochters als verhalenvertellers. Ontdek het volledige programma hier

Regio Gent

 • Stap op dinsdag 8 maart mee met Collecti.e.f 8 maars in Gent. Afspraak om 17u30 aan de Vrijdagsmarkt. Meer informatie over deze mars vind je hier.
 • Sport Vlaanderen en de Vlaamse Trainersschool organiseren samen met de Vlaamse Sportfederatie en Centrum Ethiek in de Sport een kennisdelingsdag voor sportfederaties over ‘Meer meisjes en vrouwen in de sport’. Je bent welkom in Sport Vlaanderen Gent op dinsdag 7 maart vanaf 9u. Hier vind je meer informatie over de kennisdelingsdag, alsook het inschrijvingsformulier.
 • Nog op 8 maart kan je vanaf 19u terecht in De Centrale voor een panelgesprek over Vrouwen van Verzet. Je vindt er hier meer informatie over.
 • Samira Azabar en Ida Dequeecker komen op donderdag 9 maart langs in De Krook om meer te vertellen over hun boek BOEH!: Baas over eigen hoofd. De bespreking kan ook online gevolgd worden. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Regio Leuven

 • Op dinsdag 7 maart organiseert Stad Leuven een gesprek over vrouwenrechten toen en nu, hier en elders. Er komen sprekers van verschillende generaties aan bod, waaronder Belgisch feministisch icoon Ida Dequeecker en mensenrechtenactivist Nozizwe Dube. Meer informatie over dit gesprek vind je hier.
 • Leer op 8 maart meer over de (peri)menopauze op het V-fest in Leuven. Enkele experts leggen je uit welke fases er zijn in de (peri)menopauze, en wat er gebeurt op hormonaal, psychologisch en sociaal vlak. Klik hier voor meer info en tickets.

Regio West-Vlaanderen

 • Trui Hanoulle schetst de levens van vrouwen en meisjes in Iran in beeld en verhaal op 6 maart in Avansa Brugge. Meer info vind je hier.
 • Nog in Brugge kan je op 7 maart terecht op het kunstenfestival Queer was Here, waar activist Joppe De Campeneere spreekt over de zin en onzin van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Inschrijven kan op de website van Musea Brugge.
 • In Poperinge wordt de kracht van sport in de kijker gezet op 7 maart. Basketspeler Ann Wauters gaat in gesprek met Pascale Delheye over de emancipatie van de vrouw doorheen de sportgeschiedenis. Inschrijven doe je hier.
 • In Ieper wordt op 8 maart een studiedag georganiseerd over vrouwelijke kunstenaars en genderdiversiteit in musea en de kunstwereld. De dag vangt aan om 10u met op het programma lezingen, panelgesprekken en interviews. Meer informatie vind je hier.

Regio Antwerpen

 • Stad Mechelen organiseert in samenwerking met Lunalia een panelgesprek rond muziek en gender op 8 maart. Meer informatie vind je hier.
 • Zaterdag 4 maart ben je welkom in het Oude Badhuis in Antwerpen voor gratis workshops en boeiende gesprekken. Het Antwerpse Sterke Vrouwennetwerk organiseert dan een Vrouwendag, met vrijheid als centraal thema. Klik hier voor meer informatie.

Regio Limburg

 • De expo Dappere Meisjes is vanaf 8 maart tot en met 20 maart te bezoeken in De Kimpel, Bilzen. Deze kindvriendelijke tentoonstelling bestaat uit een selectie prenten uit de serie ‘Little People, Big Dreams’. Auteur Maria Isabel Sanchez Vegara vertelt in deze boekenreeks de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis, en laat zien hoe kleine meisjes met grote dromen opgegroeid zijn tot sterke vrouwen met grootse ideeën. Je vindt hier meer informatie over de tentoonstelling.
#RoSabeweegt #thema #Strijd #Dag #InternationaleVrouwenDag #IWD #Feminisme