hier komen promoties & acties

Focus Podcast

RoSa luistert: Podcast Focus over vrouwelijke hormonen en de overgang (1)

In de categorie RoSa luistert raden we boeiende podcasts aan die zich bevinden op het snijvlak van gender en/of feminisme. Ditmaal kozen we voor de Nederlandse podcastreeks Focus, waarvan seizoen zes gewijd is aan vrouwelijke hormonen en de overgang. We luisterden naar de vier afleveringen en delen de inzichten die ons het meest bijbleven. In deze RoSa luistert: aflevering 1 over tegerlijkertijd in transitie en in de overgang zijn.

In deze vierdelige serie van de Nederlandse podcastreeks Focus onderzoekt journalist en presentator Lara Billie Rense de invloed van (het uitblijven van) vrouwelijke geslachtshormonen op ons gedrag, onze hersenen, ons gemoed en ons leven. Welke impact heeft de overgang, en dus de afname van vrouwelijke geslachtshormonen, op het welzijn van non-binaire personen en vrouwen die in de zogenaamde overgang zitten? En kan de wetenschap helpen om de meest kwalijke effecten ervan te dempen?

Aflevering 1: In transitie én in de overgang

In de eerste aflevering gaat Rense in gesprek met verslaggever Maartje Braam over de overgang en over wat het betekent om in transitie te zijn. Braam vertelt over landen waar de overgang wordt gezien als een transitiefase van vrouw naar wijze vrouw. In sommige culturen wordt dus heel positief naar de perimenopauze gekeken, terwijl er in onze contreien eerder stigma en taboe op berust. Braam filosofeert over mogelijke redenen. Dat vrouwen in de overgang het gevoel hebben, of liever krijgen, dat ze afgeschreven zijn en niet meer meetellen in de samenleving, wijst er volgens Braam op dat vruchtbaarheid en moederschap nog altijd een belangrijke rol spelen in de waarde die we vrouwen toekennen in de samenleving.

Rense daarentegen vertelt over eigen ervaringen met de overgang en een zoektocht naar antwoorden als non-binair trans persoon die testosteron overweegt te gebruiken, en die naast een baarmoeder en eierstokken, ook een vlakke borstkas heeft na een mastectomie. Tijdens het maken van de Focus documentaire over de overgang ontdekte Rense dat het onderzoek hiernaar nog maar in de kinderschoenen staat en dat de vragen waar die mee kwam aanzetten als non-binair persoon in de wetenschap al helemaal onontgonnen terrein zijn. Kan transzorg en overgangszorg holistisch worden aangepakt? Wat als een non-binair persoon in de overgang testosteron wil bijnemen? Rense vertelt over de behandelingen die die doorliep en over de volgende stappen.

Podcast Focus wordt gemaakt op de NTR wetenschapsredactie door: Host: Lara Billie Rense | Redactie: Maartje Braam | Verslaggever: Maartje Braam | Techniek: Sander Nieuwenhuijsen, Stijn Goossens | Eindredactie: Sander Nieuwenhuijsen, Gerda Bosman

Lees meer over aflevering 2 over genderspecifieke zorg in de psychiatrie, over aflevering 3 over de invloed van de maatschappij op hormonen en over aflevering 4 over de impact van hormonen op onze hersenen. Of ontdek de NTR documentaire, ook mte Lara Billie Rense als presentator, over de overgang: