hier komen promoties & acties

Vragen?

Zit je met een vraag over gender of feminisme? Ben je op zoek naar een bepaald boek of tijdschrift? Heb je interesse in ons aanbod en wil je meer informatie?

Mail ons op info@rosavzw.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Uitgelezen

Schrijf je in op RoSa's thematische nieuwsbrief Uitgelezen om op de hoogte te blijven van onze almaar groeiende collectie en ontvang driemaandelijks tal van boekbesprekingen, interviews, aanwinstenlijsten en nog veel meer rond één specifiek thema.

Lees meer

De RoSa-bibliotheek

De bibliotheek van RoSa is een boeiende en levendige plek in hartje Brussel waar iedereen die geïnteresseerd is in gender en feminisme terecht kan voor informatie, inspiratie en documentatie. Tienduizenden boeken, tijdschriften, rapporten, krantenartikels en nog veel meer kan je bij ons vrij raadplegen en/of uitlenen.

Momenteel is de RoSa bib uitzonderlijk gesloten, behalve voor het uitlenen en terugbrengen van boeken en dit tijdens onze gewoonlijke openingsuren: van maandag t/m donderdag, telkens van 10u tot 17u. We werken volop aan een oplossing om studeren of werken in onze leeszaal opnieuw mogelijk te maken.

Toegang

De RoSa-bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen! Meld je bij je bezoek aan bij de baliemedewerker van dienst. Deze persoon helpt je graag op weg met al je vragen over onze collectie, de catalogus en andere, praktische zaken. Wil je werken uitlenen? Dat kan! Onderaan deze pagina lees je meer over lidmaatschap en het uitlenen van werken. Betalen in de bib kan zowel cash als met de kaart.

Grote tassen kan je veilig achterlaten aan de balie. 

In de RoSa-bib staan twee computers die gebruikt kunnen worden voor opzoekwerk. Daarnaast is er gratis Wi-Fi in de RoSa-bibliotheek, dus breng gerust je laptop mee. Aan onze tafels kunnen een tiental bezoekers in alle rust werken. 

Flesjes water zijn toegestaan, maar we zien je liever niet eten in de bibliotheek. 

Je kan gebruik maken van de kopieermachine. Voor je kopieën betaal je cash: €0,10 per kopie in A4-formaat en €0,20 voor per kopie in A3-formaat.

Het sanitair van de bib is helaas nog niet rolstoeltoegankelijk.    

Plaatsing

 • Heb je op onze website of in onze catalogus boeken gezien die je wenst te raadplegen? Als je de RoSa-exemplaarnummers noteert, zijn ze gemakkelijk terug te vinden in de RoSa-bibliotheek. Onze baliemedewerker helpt je graag wegwijs te maken in het ordeningssysteem.
 • De boeken in de RoSa-bibliotheek staan thematisch gerangschikt. Het open-kastsysteem laat toe dat u zelf de boeken uit het rek kunt nemen. Geraadpleegde boeken mag je gerust laten liggen op de tafels. Dan plaatsen onze medewerkers ze wel terug.
 • Boeken van voor 1976, eindwerken, krantenknipsels, oude magazines en affiches zijn niet vrij toegankelijk. In de catalogus zal er als locatie “depot” staan. Je vraagt zo'n werken ter plekke aan bij de bibliotheekmedewerker of je mailt ons op voorhand met de vraag specifieke werken voor je klaar te leggen.

Op zoek

 • Zoeken in de catalogus

De RoSa-bib maakt samen met een twintigtal andere wetenschappelijke bibliotheken gebruik van de online catalogus Anet. In deze catalogus kan je gebruik maken van de optie "snel zoeken", maar je kan ook geavanceerde zoeken en zoeken op onder meer titel, auteur, een woord uit de titel of op trefwoorden, die in ons systeem "onderwerpen" noemen. Met de juiste trefwoorden kan je trouwens snel en makkelijk een relevante literatuurlijst uit de RoSa-collectie samenstellen. Wij maken gebruik van trefwoorden uit onze genderthesaurus. Je kan in de catalogus bij elk werk de relevante trefwoorden, oftewel "onderwerpen", zien. Mail naar info@rosavzw.be voor de juiste trefwoorden bij je onderwerp en stel je literatuurlijst samen via de online catalogus. 

 • Hulp bij opzoeken

Ben je nieuw in het opzoeken of informatie verzamelen? De bibliotheekmedewerkers leggen je het opzoeksysteem uit en helpen je graag op weg!

Je zoekt literatuur rond een bepaald onderwerp? Je kent de auteur, maar niet de titel? Wanneer gebeurde dat feit precies en hoe zat die geschiedenis in elkaar? Wat stond er nu ook al weer in dat krantenartikel van vorig jaar? Hoe zit het met die wet? Je wil je onderwerp voor je masterproef wat meer afbakenen maar weet niet goed hoe? Welke organisatie houdt zich bezig met...? Met al je gender- en feminismegerelateerde vragen kan je bij ons terecht. Mail naar info@rosavzw.be.

Lock up your libraries if you like, but there is no gate, no lock, no bolt that you can set upon the freedom of my mind. Virginia Woolf

Uitlenen

Bezoekers die boeken ontlenen bij de bibliotheek van RoSa vzw verklaren zich akkoord met volgende voorwaarden, geldig sinds 15 april 2018:

Inschrijving
 • Je schrijft je in met een geldig e-mailadres, adres en telefoonnummer waarop RoSa je kan bereiken.
 • Lidmaatschap: €1 per jaar
Uitlenen
 • Je kan maximum 5 boeken tegelijk uitlenen.
 • Elk boek wordt voor 1 maand uitgeleend.
 • Eenmalig verlengen is mogelijk, op voorwaarde dat het boek niet gereserveerd is.
 • Per uitgeleend werk vraagt RoSa vzw een waarborg van €3. Deze waarborg krijg je terug bij het inleveren.

Deze volgende materialen worden niet uitgeleend, maar zijn wel ter plaatse consulteerbaar op aanvraag: werken van voor 1976, thesissen, bachelor- en masterproeven, naslagwerken, losbladige uitgaven, tijdschriften, archiefstukken, affiches en boeken die niet meer te verkrijgen zijn.

Te laat?
 • Te laat ingeleverd? Dan betaal je een boete van €0,20 per werkdag per boek.
 • Na één week wordt een eerste herinneringsmail gestuurd. Vanaf dan betaal je bovenop de boete €1 administratiekosten per week.
 • Na het negeren van drie aanmaningen en/of als de boeken meer dan één maand na het verstrijken van de uiterste uitleendatum nog niet aan RoSa vzw terugbezorgd zijn, ontvang je een factuur voor de actuele aanschafwaarde van de boeken + €4 administratiekosten per boek.
 • RoSa vzw kan besluiten over te gaan tot juridische stappen. 
Bij verlies of beschadiging 
 • Aanschafwaarde + €4 administratiekosten

Interbibliothecair leenverkeer

Heb je een boek of artikel nodig uit de collectie van de RoSa-bibliotheek, maar geraak je niet ter plaatse? We aanvaarden aanvragen voor interbibliothecair leenverkeer (IBL) van de meeste wetenschappelijke bibliotheken. Artikels worden elektronisch geleverd en boeken worden per post verstuurd. Plaats je IBL-aanvraag bij de bibliotheek van je eigen onderwijs -of onderzoeksinstelling.