hier komen promoties & acties

Wat is gender?

Wat betekent het concept gender? Welke invloed heeft gender op onze individuele leven en op de bredere samenleving? En leiden gendernormen tot sociale ongelijkheid?

In de huidige samenleving valt er nog steeds niet te ontsnappen aan genderstereotypen. Ouders, opvoeders, televisie, boeken, vrienden, collega’s, religies… We worden overladen met stereotiepe ideeën en verwachtingen over wat het betekent om een meisje of jongen, een man of een vrouw te zijn. Deze maatschappelijke verwachtingen overstijgen de louter biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Om hier beter inzicht in te krijgen, maakt men een onderscheid tussen ‘sekse’ en ‘gender’.

In onderstaande video legt RoSa co-directeur Bieke Purnelle uit wat gender nu precies inhoudt.

In juni 2021 lanceerde RoSa met trots een educatieve talkshow, gerealiseerd door productiehuis Poolhert, van ongeveer vijftig minuten. Wat is gender? Wat is de invloed van genderstereotypen? Hoe denken we over mannelijkheid en vrouwelijkheid vandaag? En wat kan en moet beter? Je komt het allemaal te weten in deze digitale versie van onze populaire vorming gender voor beginners! Een leuke mix van jong en oud komt aan het woord en wisselt van gedachten over de impact van gender op onze samenleving. Daarnaast worden enkele basisconcepten en de meest voorkomende vragen rond gender toegelicht door verschillende experts. Benieuwd? Bekijk de Grote Gendershow!