hier komen promoties & acties

Jameela Jamil

Britse acteur en feministische activist die sterk inzet op mentale gezondheid en body-positivity

Leven

Jameela Jamil is geboren op 25 februari 1986 in Londen. Haar moeder komt uit India, haar vader uit Pakistan. In haar tienerjaren lijdt ze aan anorexia nervosa en heeft ze een ernstig auto-ongeluk. Door het ongeluk kan ze haar middelbare school niet afmaken. Jamil werkt vervolgens een aantal jaar in de mode-industrie, als fotomodel en als scout die nieuwe modellen aanwerft. Het zijn ervaringen die er later toe bijdragen dat ze zich inzet voor body positivity.

In 2009 verlaat Jamil de modewereld om op de Britse zender T4 de ontbijtshow Freshly Squeezed te presenteren. Daarna is ze te horen als radiopresentator van het hitlijstprogramma The Official Chart en is ze co-host van The Official Chart Update op BBC Radio 1. Ze is de eerste vrouw die solo de BBC Radio 1-hitlijst presenteert. Ze presenteert nog verschillende Britse televisie- en radioprogramma’s, totdat ze in 2016 naar Amerika verhuist.

Bron foto: Cosmopolitan UK, CC BY 3.0, via WikiCommons

Jamil is erg actief op sociale media en is open over haar privéleven. In 2019 zegt Jamil in een interview met BBC dat ze meermaals slachtoffer is geweest van verkrachting en dat ze in het verleden soms de schuld bij vrouwen legde, maar haar mening daarover heeft herzien. Jamil noemt victim blaming een kwalijke zaak die wordt genormaliseerd door een patriarchale maatschappij. Jamil is ook open over haar mentale gezondheid. In verschillende interviews spreekt ze over angst en depressie. In 2019 zegt ze in het kader van World Mental Health Day dat het belangrijk is dat het taboe rond psychische problemen wordt doorbroken, en dat de toegang tot therapie gedemocratiseerd moet worden.

Jameela Jamil heeft sinds 2015 een relatie met muzikant James Blake. In 2020 voegt ze een regenboogvlag toe aan haar Twitter bio, waarmee ze bekendmaakt queer te zijn. Dat doet ze nadat bekend wordt dat ze als jurylid zal deelnemen aan de voguing reality-serie Legendary. Er volgt kritiek op haar betrokkenheid bij de serie, omdat deze danscultuur sterk verbonden is met de zwarte en Latino LGBTQ-gemeenschappen in New York.

Werk

In 2016 vertrekt Jamil naar Los Angeles waar ze auditie doet voor de rol van socialite Tahani Al-Jamil in de nieuwe NBC-serie The Good Place. Ze krijgt de rol en de serie wordt een groot succes. De is onder meer op Netflix te zien. Jamil verwerft wereldwijde bekendheid door The Good Place, wat leidt tot gastoptredens en werk als voice-over in andere Amerikaanse series, televisieshows en films. In 2020 maakt ze de overstap naar het witte doek en is ze te zien in de film How to build a girl. Het script voor How to Build a Girl is geschreven door feministische journalist Caitlin Moran en is gebaseerd op haar autobiografische boek met dezelfde titel uit 2014.

Activisme

Jameela Jamil maakt zich op sociale media sterk voor feminisme en body positivity. Daarnaast staat ze ook gekend als een antiracistische activist. Ze spreekt publiekelijk influencers aan die dubieuze schoonheidsproducten promoten, zoals afslankthee en crèmes die de huid lichter maken. 

Om niet enkel kritiek te leveren, maar ook een goed voorbeeld te geven, lanceert Jamil in 2018 op Instagram de hashtag #IWeigh. Ze doet dit nadat de zussen Kardashian een foto van zichzelf posten op Instagram waarop ze hun gewicht vermelden. Jamil schrikt van de reacties op de foto: duizenden vrouwen en vooral jonge meisjes vergelijken hun gewicht met dat van de Kardashians en vinden zichzelf te zwaar. Jamil merkt daarnaast op dat de Kardashians meer zijn dan hun gewicht; ze hebben allen een succesvol zakenimperium opgebouwd. Waarom worden zij gereduceerd tot hun gewicht – en welke boodschap geeft dat af aan andere vrouwen? Jamil reageert door een selfie te posten waarop ze een lijstje zet met alles waar ze trots op is, zoals haar vrienden en haar baan. Anderen volgen haar voorbeeld onder de hashtag #IWeigh. Jamil begint de duizenden foto's die mensen haar sturen te posten op een nieuwe Instagrampagina. #IWeigh is inmiddels uitgegroeid tot een online community en podcast, die gaan over de prestaties van vrouwen, body positivity, activisme en antiracisme.

Wanneer traditionele media het verhaal oppikken, wijst Jamil hen erop dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben. Het is hypocriet om over #IWeigh te publiceren, terwijl media zelf bewerkte foto’s van vrouwen de wereld insturen, aldus de Britse acteur. Op sociale media spreekt ze zich vervolgens uit tegen airbrushing, een methode waarmee foto’s van (onder andere) vrouwenlichamen digitaal “verbeterd” worden. Deze bewerkte foto’s dragen volgens Jamil bij aan een onrealistisch en ongezond schoonheidsideaal dat schadelijk is voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van (jonge) vrouwen. Jamil gaat zelfs zover te pleiten voor een verbod op photoshop en post daarbij een professionele foto van zichzelf die weliswaar niet gephotoshopt is, maar die niettemin volledig binnen het ideaalbeeld past.

Haar actie oogst zowel lof als kritiek: sommigen wijzen haar erop dat ze gemakkelijk praten heeft omdat ze zelf aan het schoonheidsideaal voldoet. Ook wordt haar “toxic feminism” verweten: in het verleden heeft Jamil kritiek geuit op andere vrouwelijke artiesten als Miley Cyrus en Cardi B, en bekritiseerde ze daarbij ook hun uiterlijk. Jamil erkent de legitimiteit van die kritiek en stelt dat ze een “feminist in progress” is, en benadrukt daarbij dat ze haar volgers deel wil laten uitmaken van haar ontwikkeling als feminist.

“It is never too late to check yourself and right your wrongs. I used to be slut shamey, judgmental, and my feminism wasn’t intersectional enough. Nobody is born perfectly “woke”. Listen, read, learn, grow, change and make room for everyone. We aren’t free til ALL of us are free.” Jameela Jamil op Twitter, 15 december 2018