hier komen promoties & acties

Vragen?

Zit je met een vraag over gender of feminisme? Ben je op zoek naar een bepaald boek of tijdschrift? Heb je interesse in ons aanbod en wil je meer informatie?

Mail ons op info@rosavzw.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

FAQ

Ben je niet zeker of je bij RoSa aan het juiste adres bent? Werp een blik op de veelgestelde vragen en kom het hier te weten.

Info en literatuur

Ik ben op zoek naar literatuur over een bepaald thema dat met gender en/of feminisme te maken heeft.

Dan ben je bij RoSa aan het juiste adres! In onze online catalogus kan je snel en vlot opzoeken wat we in huis hebben over een bepaald thema. Vergeet niet het vakje "Beperk op beschikbaarheid bij RoSa" aan te vinken.

Je kan je literatuurlijst ook opslaan of printen. Breng hem mee als je ons bezoekt of stuur hem op voorhand naar ons door, en wij leggen graag de boeken voor je klaar.

Daarnaast kan je ook het inhoudelijke luik van onze website doorzoeken naar een specifiek thema. Via de zoekfunctie rechtsboven kan je snel en vlot onze website doorzoeken. Op de actualiteitspagina krijg je een overzicht van welke thema's zoal spelen in de samenleving en in het dagelijkse persoverzicht vind je een verzameling van berichtgeving rond gender en feminisme, zowel van nationale als internationale pers.

Ik ben op zoek naar onderzoek en recente cijfers rond gender.

RoSa voert zelf geen onderzoek uit, maar verzamelt wel onderzoek van universiteiten en onderzoeksinstellingen. Contacteer ons gerust als je op zoek bent naar informatie rond een specifiek thema en we helpen je graag verder. 

Workshops en vormingen

Ik wil graag een workshop of vorming boeken bij RoSa.

RoSa biedt vormingen en workshops aan op maat, voor uiteenlopende doelgroepen. Ons volledige aanbod kan je hier bekijken. Mail ons je concrete vraag op info@rosavzw.be en we bekijken graag wat we voor je kunnen doen. 

Op zoek naar expertise

Ik ben op zoek naar een spreker of expert over gender en feminisme. 

Contacteer info@rosavzw.be met je concrete vraag en we bekijken graag wat we voor je kunnen doen.


Ik ben op zoek naar een vrouwelijke spreker over een bepaald thema.

In de expertendatabank vind je vrouwelijke experten over tal van uiteenlopende thema’s. Voor heel specifieke vragen kan je ons mailen op info@rosavzw.be.

De RoSa-bibliotheek

Hoe kan ik boeken ontlenen in de bibliotheek?

De RoSa-bibliotheek is vrij toegankelijk en elke werkdag open van 10u tot 17u. Op vrijdag enkel na afspraak. Een afspraak kan je maken maken via info@rosavzw.be of 02 511 56 22. Hier lees je meer over de werking van de RoSa-bibliotheek.

Ontlenen is eenvoudig. Je betaalt €1 administratiekosten voor een kalenderjaar lidmaatschap. Daarnaast betaal je telkens een waarborg van 3 euro voor elk boek dat je leent. De uitleentermijn is een maand, maar via mail kan je telkens verlengingen aanvragen.

Opgelet: vanwege COVID-19 neemt ook RoSa veiligheidsmaatregelen om de gezondheid van zowel haar werknemers als haar bezoekers te beschermen. De recentste update van onze coronamaatregeling vind je hier.

Stages en vrijwilligerswerk

Ik wil graag stage lopen of vrijwilligerswerk doen bij RoSa.

In de afgelopen jaren is RoSa een populaire stageplek gebleken onder studenten van uiteenlopende studiegebieden. Elk jaar ontvangt RoSa enkele stagiairs voor actieve participatiestages die aansluiten bij onze missie en werking. Korte stages of observatie/reflectiestages daarentegen zijn niet mogelijk bij RoSa.

Om te bewaken dat iedere stagiair en vrijwilliger kan rekenen op goede begeleiding en opvolging, biedt RoSa jaarlijks slechts een beperkt aantal plaatsen aan. De stagevacatures voor het academiejaar 2021-2022 vind je hier terug.

Vrijwillige sollicitaties met een concreet stagevoorstel zijn altijd welkom. We bekijken dan intern of we voldoende werkkrachten hebben om te bewaken dat het zowel voor jou als stagiair.e als voor ons als organisatie een leerrijke samenwerking kan zijn. Soms draaien er ook tijdelijk vrijwilligers mee in het kader van een bepaald project. Neem daarvoor contact op met info@rosavzw.be en we bekijken graag of je voorstel binnen onze werking past.

Opdrachten voor school of je opleiding

Graag had ik een RoSa-werknemer geïnterviewd over een thema dat te maken heeft met gender en/of feminisme.

Als kenniscentrum voor gender en feminisme wordt RoSa werkelijk overspoeld met dit soort aanvragen. Omdat we een relatief kleine organisatie zijn met een beperkt aantal stafmedewerkers en interviews bijzonder tijdrovend zijn, kunnen we onmogelijk zoveel tijd uitrekken voor elke individuele aanvraag. 

Op onze website vind je heel veel nuttige en waardevolle informatie. Je kan er zoeken per thema of browsen via de zoekfunctie rechtsboven. In de online catalogus van de RoSa-bibliotheek kan je gericht zoeken naar boeken en literatuur over een bepaald thema. Voor specifieke vragen waar onze website geen antwoord op biedt, of voor een literatuurlijst rond een specifiek thema kan je ons je vraag of vragen(lijst) toesturen op het mailadres info@rosavzw.be. We doen ons best alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Graag had ik RoSa om feedback gevraagd op mijn schoolopdracht over een thema dat te maken heeft met gender en/of feminisme.

Zoals in onze missie te lezen staat, is RoSa een kenniscentrum dat door middel van informering en sensibilisering het genderbewustzijn in Vlaanderen wil bevorderen en zo bijdragen aan het wegwerken van de feitelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de samenleving. Individuele feedback leveren op schoolopdrachten of masterproefbegeleiding valt echter niet onder onze werking.

Op onze website vind je heel veel nuttige en waardevolle informatie. Je kan er zoeken per thema of browsen via de zoekfunctie rechtsboven. In de online catalogus van de RoSa-bibliotheek kan je gericht zoeken naar boeken en literatuur over een bepaald thema. Voor specifieke vragen waar onze website geen antwoord op biedt, of voor een literatuurlijst rond een specifiek thema kan je ons je vraag of vragen(lijst) toesturen op het mailadres info@rosavzw.be. We doen ons best alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Meldingen seksisme of aangiften geweld

Waar kan ik klacht indienen of aangifte doen van seksisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag, gendergerelateerd of seksueel geweld?

Aangifte doen van geweld doe je bij een politiekantoor in je buurt.
Meer info over wat je kan doen als je slachtoffer bent van seksueel geweld vind je hier.

Klacht indienen tegen genderdiscriminatie kan via deze link bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
Je kan ook te rade gaan of klacht neerleggen bij de ombudsvrouw gender van de Vlaamse ombudsdienst.