hier komen promoties & acties

Schoonheidsidealen

Slank met een smalle taille, grote borsten en gladgeschoren benen. Het lijkt de beschrijving van “de perfecte vrouw”. Doe daar nog een symmetrisch gezicht met volle lippen, grote ogen en een kleine neus bij… En dan vink je zowat alle hokjes van het dominante westerse schoonheidsideaal. Alle crèmes en poeder ten spijt, is dit stereotiep echter voor veel vrouwen compleet onhaalbaar.

Het feit dat schoonheid van groter belang wordt geacht bij vrouwen dan bij mannen is historisch gegroeid. Aangezien vrouwen lange tijd geen betaald werk verrichtten, was een mooie snoet hun voornaamste goed om een welgestelde man als het ware “aan de haak te slaan”. Deze redenering was een burgerlijk ideaal dat voor veel vrouwen onbereikbaar was.

De maatschappelijke nadruk op het uiterlijk bezorgt heel wat vrouwen kopzorgen. Schoonheidsnormen zijn afhankelijk van tijd, plaats en cultuur. Wat in de jaren veertig als het toppunt van schoonheid werd beschouwd, is vandaag passé. De nieuwste mode of de laatste trends in make-up veranderen om de haverklap, waardoor de mode- en schoonheidsindustrie een flinke duit slaat uit de constante druk die vrouwen voelen om te voldoen aan de recentste schoonheidsidealen. Deze industrie heeft in een hand in het construeren van het dominante vrouwelijkheidsideaal. Niet alleen verandert dit ideaal zo vaak dat het onhaalbaar blijft voor de meerderheid van de vrouwen, ook dragen Photoshop, plastische chirurgie en ongezonde dieetregimes ertoe bij dat het maatschappelijke beeld van “de perfecte vrouw” ongezond, onrealistisch en onhaalbaar wordt.

In dit subthema lees je meer over de geschiedenis, de huidige trends en de gevolgen van onbereikbare schoonheidsidealen.


In de pers:

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: