hier komen promoties & acties

All Connected

RoSa's agenda 2021

Al onze evenementen zijn onder voorbehoud omwille van de coronacrisis. Hou zeker onze COVID19-maatregelen in de gaten om steeds op de hoogte te zijn van eventuele annuleringen of bijkomstige voorzorgsmaatregelen.

16.10.2021 - 21.05.2022 | The Next Wave Academy

It’s all connected. Alles is met elkaar verbonden: de strijd voor een anti-racistische maatschappij, de strijd voor gendergelijkheid, de strijd voor LGBTQI+-rechten, de strijd voor de rechten van mensen met een beperking, de strijd voor dierenrechten, de klimaatstrijd… Als we al die struggles zien, kan het al eens overweldigend zijn. Het is vaak moeilijk om een pasklaar antwoord te hebben en/of te weten wat jij kan doen om bij te dragen aan maatschappelijke verandering. 


Daarom organiseert de Vrouwenraad in samenwerking met Maaike Boumans en Ella vzw The Next Wave Academy! In dit traject van samenkomsten en workshops komen jonge mensen (18-30 jaar) bij elkaar om samen op zoek te gaan naar antwoorden op vragen waar jonge activisten al wel eens mee worstelen. Hoe kan ik mijn steentje bijdragen? Wat betekent intersectionaliteit en hoe zet ik het om in de praktijk? Op welke manier kunnen we actie ondernemen waarbij rekening wordt gehouden met iedereen? Hoe kan ik vastgeroeste denkpatronen in mijn omgeving en in mijzelf veranderen? Hoe kan ik mijn stem laten horen? Begeleid door experts word je aangemoedigd en krijg je tools in handen om samen met anderen en vanuit jouw ideeën actie te ondernemen en zo bij te dragen aan verandering.

Iedereen (cis/trans vrouwen, cis/trans mannen, non-binaire personen) tussen 18 en 30 jaar is welkom om deel te nemen aan TNWA. Wel hecht de organisatie groot belang aan het samen te stellen van een zo divers mogelijke groep. Omdat de uitdagingen van vandaag mensen uit geminoriseerde groepen (zoals mensen van kleur, LGBTQI+, mensen met een beperking, vrouwen, ...) disproportioneel treffen, is het essentieel om verschillende stemmen uit deze groepen centraal te stellen. Een warme oproep dus aan mensen die tot kwetsbaar gemaakte groepen behoren om zich in te schrijven.

Wil jij graag deelnemen? Dan hou je best de volgende data alvast vrij:

  • Zaterdag 16 oktober 2021: introductiedag
  • Zaterdag 27 november 2021: workshop
  • Donderdag 2 december 2021: online meeting
  • Zaterdag 26 februari 2022: (online) workshop
  • Weekend 19 en 20 maart 2022: samenkomst
  • Zaterdag 20 april 2022: follow-up
  • Zaterdag 21 mei 2022: reünie

The Next Wave Academy is een safer space, waarin geen enkele vorm van discriminerend gedrag of taalgebruik getolereerd wordt.

Heb je vragen of bezorgdheden over TNWA? Neem dan zeker eens een kijkje op de FAQ-pagina of contacteer de Vrouwenraad via deze link. 

Bron foto: The Next Wave Academy

AFGELOPEN

[GEANNULEERD WEGENS COVID-19] 10.12 | Panelgesprek over het deconstrueren van mannelijkheid op het Festival van de Gelijkheid

Er is iets aan de hand met mannelijkheid in onze samenleving. Niet alleen blijkt uit de cijfers dat mannen vaker dader zijn van geweld, ze zijn er ook vaker slachtoffer van, plegen meer zelfmoord dan vrouwen en sterven vaker in een verkeersongeval.

Tegelijkertijd zien we dat mannen die bijvoorbeeld meer tijd willen voor het vaderschap geregeld het deksel op de neus krijgen van hun werkgever of door de omgeving als 'softie' of als 'onambitieus' worden afgedaan. Via dit gesprek gaan RoSa vzw en MoveMen op zoek naar de wortels van deze problematiek. Samen met onze panelleden ontrafelen we wat mannelijkheid vandaag betekent, maar vooral ook hoe we op zoek kunnen gaan naar een bredere invulling van categorieën als mannelijkheid of vrouwelijkheid zodat iedereen zich vrij kan ontplooien.

Panel

  • Henk De Smaele (professor Geschiedenis aan de UAntwerpen)
  • Lieven Miguel Kandolo (auteur en journalist Stampmedia)
  • Koen Dedoncker (filosoof)
  • Myriam Halimi (onderwijskundige en genderexpert bij RoSa vzw)

Moderator: Ciska Hoet (directeur RoSa vzw)

Praktisch

Vrijdag 10 december, van 18u30 tot 20u in Amsab, Gent.
Meer informatie en inschrijvingen hier.

[GEANNULEERD WEGENS COVID-19] 02.12 | Kom naar de première van de Grote Gendershow op donderdag 2 december!


Op donderdag 2 december verwelkomen we jullie graag vanaf 19u30 in de RoSa-bib voor een eerste officiële vertoning van de Grote Gendershow. De filmvertoning zelf zal starten om 20u stipt. We voorzien popcorn, frisdrank en een kort nagesprek. Iedereen is welkom, maar registratie en een Covid Safe Ticket is een must.

Lees hier meer over dit evenement en schrijf je nu al in om zeker te zijn van je plaatsje!

08.11.2021 - 16.11.2021 | Tentoonstelling Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België

Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, en willen een positieve en open kijk op seksualiteit en anticonceptie. Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking voor iedereen.

Met die feministische acties als vertrekpunt verkent "Vrouwen vrij, een andere wereld" een niet zo ver verleden waarin de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog erg uitgesproken was. Tal van sprekende tijdsdocumenten doen nadenken over de weg naar maatschappelijke gelijkheid en de obstakels die nog steeds bestaan. Want al is er merkbaar vooruitgang geboekt, heel wat eisen en analyses uit de jaren 1970 zijn nog brandend actueel.

Deze reizende tentoonstelling is een een realisatie van het Archief en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis (AVG-Carhif vzw) en was voor het eerst te bezichtigen van 20 februari tot 30 augustus 2020 in BELvue, het museum over Belgische geschiedenis in Brussel. Dit jaar is deze unieke tentoonstelling dankzij VIVA-SVV opnieuw te ontdekken van 8 tot en met 16 november (gesloten op 11/11) in het Zilverhof in Gent.

Tijdens de officiële aftrap van de expositie op zondag 7 november zal Anna Vleeshouwers van RoSa vzw een korte introductielezing geven om 11u15 over de aanhoudende relevantie en de hedendaagse betekenis van feminisme vandaag. Hierna volgt een receptie om na te praten en is de tentoonstelling vrij te bewonderen.

Toegang is gratis, maar inschrijving is aangewezen via mail naar o.vl@viva-svv.be. Voor de bezichtiging van de expo is geen Covid Safe Ticket nodig, maar voor de feestelijke opening op zondag wel gezien er ook een receptie wordt aangeboden.

Lees meer hier op de website van AVG Charif.

11.11 | 50ste Nationale Vrouwendag

Voor de 50ste keer organiseert Furia vzw op 11 november de nationale Vrouwendag. Sinds 1972 is dit een vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting rond gelijkheid v/x/m. Een dag van sleutelen aan een betere en meer gelijke samenleving. Een dag om ervaringen en dromen te delen. Een dag met een grote inbreng vanuit de gaststad en de vele vrijwilligers die het programma mee vormgeven. Een dag die de bezoekers onderdompelt in een meerstemmig feminisme en laat kennismaken met tal van vrouwenorganisaties. 

Dat alles mag je ook op deze 50ste editie verwachten! Met gevestigde waarden en nieuwe stemmen blikken we terug op een halve eeuw feministisch engagement en verkennen we ideeën voor de toekomst.

Een eerste blik op het programma

  • Onze buitenlandse gastspreker (we maken haar naam binnenkort bekend), kadert 50 jaar feministische strijd en verkent uitdagingen voor de toekomst. Anja Meulenbelt vult aan met reflecties bij de context van de lage landen.
  • Een intergenerationeel gesprek tussen feministen die al actief waren in de jaren 1970 en activistes van vandaag verdiept zich in de feministische agenda van toen en de thema’s die vandaag onze aandacht vragen Moniek DargeHind El Jadid (o.v.), Samira AzabarIda DequeeckerMerel Terlien en Anja Meulenbelt hebben het over zorgarbeid en moederschap, lichamelijkheid en seksualiteit, bondgenootschappen en solidariteit. Sigrid Vertommen (o.v.) modereert, Sarah Bekambo begeleidt als MC.
  • Aan de thematafels kan je met een brede waaier aan organisaties plannen smeden voor een rechtvaardige en zorgzame samenleving. Ook RoSa vzw tekent naar goede gewoonte present en stelt graag de nieuwe toolkits voor rond gender in het lager onderwijs en buitenschoolse kinderopvang.
  • Neem deel aan één van de thematische workshops en ga in gesprek over de situatie van alleenstaande moeders, seksualiteit, bodypositivity en bodyneutrality of het gewicht van stereotypen.
  • Woon om 14u de onthulling van het standbeeld van de onbekende oorlogsvrouw bij, een ontwerp van Liliane Versluys op vraag van de Leuvense vredesbeweging. Inschrijven via vredeleuven@gmail.com.
  • Verwoord je engagement, energie en dromen in een slamworkshop begeleid door Sesa.
  • Breng lichaam en geest in balans met traditionele Qi gong-oefeningen.

Afsluiten doen we met een feestelijke receptie gevolgd door vrouwelijk muzikaal talent!

Zet 11 november met stip in je agenda en hou deze website en onze sociale media in het oog. 

Locatie: Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Meer info hier op de website van Furia vzw

09.11 | Talk over intersectionaliteit

Mensen zijn een optelsom van verschillende rollen, maatschappelijke betekenisdragers. Je bent niet enkel man, vrouw of x. Je maakt ook deel uit van een bepaalde levensbeschouwing, een sociale klasse, een leeftijdsgroep, nationaliteit,..

Ook maatschappelijke ongelijkheid doet zich voor langs die verschillende assen, die elkaar snijden. De uitsluitingservaringen van etnische minderheidsvrouwen zijn meer dan de optelsom van etniciteit plus seksediscriminatie. De verwevenheid van categorieën vraagt om complexere analyses en oplossingen. Intersectionaliteit is een benadering die de samenloop van discriminatiegronden zichtbaar maakt. 

In deze talk brengt het platform One of Us drie experten samen om het te hebben over intersectionaliteit. Artemis Kubala (Vrouwenraad), Georgia Venetakis (Acerta) en Anna Vleeshouwers van RoSa vzw gaan samen in gesprek over vragen zoals: wat betekent intersectionaliteit nu juist? Wat betekent dit concreet voor de arbeidsmarkt? Wat kunnen werkgevers doen om een intersectioneel beleid op poten te zetten? Welke handvatten kunnen we werkzoekenden aanreiken? Wat zijn de valkuilen?

Dit gesprek gaat online door op dinsdag 9 november, van 12u tot 13u. De webinar is gratis te volgen van achter je scherm. Wel even registreren via deze link, dan krijg je daags voordien de zoomlink toegestuurd.

14.09 - 14.10 | Speel het gezelschapsspel Art & My Career in de RoSa-bib

Vanaf 14 september t/m 14 oktober kan je in de RoSa-bib terecht om een lekker ouderwets bordspel te spelen. Wacht, ouderwets? Het spel Art & My Career van Olivia Hernaïz is zowel een gezelschapsspel, een hedendaags kunstwerk als een bewustmakingscampagne! Olivia Hernaïz (1985) is een Belgisch-Spaanse kunstenaar die in Brussel woont. Ze baseerde het bordspel op honderden getuigenissen van vrouwelijke kunstenaars en gaat zo in op het probleem van de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de kunstwereld.

In Art & My Career worden zeven vrouwelijke personages voorgesteld - een kunsthistorica, een galeriehouder, een professor, een kunstpedagoog, een museumdirecteur, een curator en een kunstenaar - die het proberen te maken in de kunstwereld door geld en/of roem te vergaren. Als speler word je uitgenodigd om in hun schoenen te gaan staan om hun strijd beter te begrijpen. Ook de kunstensector is namelijk niet immuun voor seksisme en genderongelijkheid. In dit spel leef je je in in de vele obstakels waar vrouwelijke kunstenaars soms mee geconfronteerd worden: van seksuele intimidatie en seksistische vooroordelen tot machtsmisbruik en vriendjespolitiek in the old boy's network.

Welkom dus in de RoSa-bibliotheek om tijdens openingsuren (ma-do van 10u tot 17u) het spel te ontdekken!

Tip: het wordt écht leuk als je met z'n vieren speelt, dus nodig dus zeker wat vriend.inn.en uit om mee te komen naar de RoSa-bib! Tot binnenkort?

Lees er meer over op onze website:

27.04.2021 | Meer Man Mag! Bondgenoten in gelijke kansen - Studie- en inspiratiedag​

Op 27 april neemt RoSa vzw deel aan de studie- en inspiratiedag Meer man mag!, georganiseerd door Stad LeuvenMen Engage Vlaanderen en M Leuven. Over het belang van en de zoektocht naar mannelijke bondgenoten in het bereiken van gelijke kansen. Oorspronkelijk gepland in 2020, werd het evenement uitgesteld naar april 2021 vanwege de coronacrisis.

Iedereen welkom uiteraard, maar de studiedag richt zich specifiek tot professionals uit het onderwijs, tot organisaties die zich inzetten voor de begeleiding van kwetsbare kinderen, jongeren, kansarmen, anderstalige nieuwkomers en hun gezinnen, en tot culturele instellingen, bibliotheken, documentatiecentra of verenigingen die focussen op beeldgeletterdheid, gender, feminisme en gelijke kansen.

RoSa zal er aanwezig zijn met volgend aanbod:

Genderbewust leer- en zorgklimaat | interactieve workshop

Gender is overal, maar wat bedoelen we eigenlijk als we erover spreken? In deze inleidende workshop maken de deelnemers op een interactieve manier kennis met verschillende genderconcepten (vb. gender, genderstereotiepen, genderbewust, genderneutraal), hoe gender ons (on)bewust beïnvloedt, en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich vrij kan ontplooien ongeacht je sekse. Dit doen we door een genderbewuste aanpak centraal te stellen. Met doelgerichte oefeningen en inspiratie materialen -zoals de RoSa-toolkit gender in de kleuterklas- zoeken we samen naar manieren om dit een plaats te geven binnen de werking van je school of (zorg)organisatie.

Meer info vind je hier.

22.03.2021 | Close reading: Rachida Aziz met Amina Belôrf

In Niemand zal hier slapen vannacht doopt Rachida Aziz haar pen in vitriool om de oude orde ervan langs te geven. Ze gebruikt een reeks bepalende momenten uit haar leven om alle vastgeroeste waarheden aan diggelen te slaan. Een boek over racisme, witheid, discriminatie en feminisme. Columniste Amina Belôrf loodst je tijdens deze online close reading door een selectie van fragmenten.

Literatuurhuis Passa Porta organiseert in samenwerking met verschillende partners, waaronder RoSa, close readings: een leesclub zonder voorbereidend leeswerk. Een centrale gast leest fragmenten voor uit een werk dat hem of haar na aan het hart ligt. Een beperkt groepje van deelnemers kan vervolgens reageren op de inhoud, de verhalen of de stijl. 

In december 2020 organiseerde RoSa samen met Passa Porta een close reading onder leiding van Anaïs Van Ertvelde, over lichamelijkheid, poëzie en leven met een beperking. Daarvoor werd vertrokken vanuit de Amerikaanse dichtbundel Beauty is a verb: the new poetry of disability.

Tickets en meer informatie over het event met Amina Belôrf via de website van Passa Porta.

15.12.2020 – 15.03.2021 | Muntpunt zet feminisme in de kijker!

Muntpunt, de bib in het hart van Brussel, focust de komende maanden op feminisme. Hun project Next Wave: visions on feminism wil je onderdompelen in, overspoelen met, meevoeren door feminisme. Er zijn boeken, activiteiten en interviews op maat van beginners, gevorderden en alles daarvoor, daarna en daartussen. De Tipcollectie telt 25 non-fictie boeken in verband met feminisme, waarvoor Muntpunt ten rade ging bij verschillende feministische en vrouwenorganisaties waaronder RoSa, Afrofeminism in progress, Bledarte Collective, Collectif OXO,  Ella, Imazi.Reine, Les Sousentendues, Period.Brussels, RainbowHouse Brussels, Sophia, The Urban Woman, Vrouwenraad, VUB-RHEA en WOMADE!

Meer info vind je hier.

25.09.2020 - 10.01.2021 | NICOLE VAN GOETHEM - Tekeningen, animatie en een Oscar

Het M HKA presenteert - in samenwerking met RoSa vzw, Josse Van Steenberge (ere-rector UAntwerpen), Vera Claes (Zij-Kant) en De Cinema - de tentoonstelling Nicole van Goethem - Tekeningen, animatie en een oscar.

Nicole van Goethem (1941-2000), tekenkunstenaar, cartoonist en animator, is de enige Belg die ooit een Oscar won, in 1986, voor haar kortfilm Een Griekse tragedie. In die film toont van Goethem met zachte humor begrip voor de menselijke zwakheden: drie kariatiden ondersteunen al eeuwenlang een tempel en doen al het mogelijke om het gebouw stabiel te houden, maar de verder afbrokkelende tempel maakt hun werk steeds zinlozer. Naast Een Griekse tragedie won Nicole van Goethem tal van andere prijzen. In 1986 verscheen Vol van gratie, dat meteen werd genomineerd voor de Gouden Palm voor beste kortfilm op het Filmfestival van Cannes. Haar laatste animatiefilm, L.A.T., werd twee jaar na haar overlijden afgewerkt door haar partner Rudi Renson. 

Met thema’s zoals feminisme, activisme, sociale zekerheid, pensioenen en kinderrechten is van Goethems maatschappijkritisch en humoristisch werk hedendaags en actueel. Maar twintig jaar na haar overlijden blijft haar artistieke praktijk onbekend bij het grote publiek. 

De tentoonstelling toont een selectie uit de schenking van Sonia Renson. Het is haar wens  om een duurzame bestemming te vinden voor het archief dat ze via haar broer Rudi Renson, de partner van van Goethem, erfde. De schenking omvat een driehonderdtal ingekaderde tekeningen, ontwerpen, originele tekeningen op cellofaan, personalia, publicaties, knipsels, visueel beeldmateriaal (films en video’s) en cartoons. Het Oscarbeeldje dat Nicole van Goethem in 1986 won, bevindt zich bij de producent en wordt in bruikleen gevraagd voor de tentoonstelling. 

In samenwerking met De Cinema wordt ook een programma van haar kortfilms en interviews uitgewerkt.

Bron foto: M KHA

Meer info vind je hier.