hier komen promoties & acties

Leesclub Thumbnail

29.11 | RoSa's leesclub: De strijd om tijd - Olivier Pintelon

Opgelet: omwille van de NMBS-staking van 7-8 november, hebben we besloten de leesclub uit te stellen naar 29 november. Zo proberen we ervoor te zorgen dat alle geïnteresseerden vlot in de RoSa-bib geraken voor de sessie en erna ook weer vlot thuis geraken.

Ben je al langer op zoek naar een feministische leesclub? Heb je zin om samen klassiekers rond de feministische strijd te lezen en te bespreken? Wil je ook recente werken van opkomende stemmen in de feministische beweging leren kennen? Dan is RoSa's leesclub iets voor jou. Op woensdag 29 november lezen we een boek uit eigen land: De strijd om tijd van politicoloog Olivier Pintelon over arbeidsduurverkorting als hefboom voor genderongelijkheid.

Met haar nieuwe leesgroep wil RoSa haar bibliotheek openstellen voor een breed publiek. We brengen geïnteresseerden samen om, aan de hand van zowel feministische klassiekers als recentere werken van opkomende stemmen, in gesprek te gaan over gender en feminisme. Iedereen is welkom en voorkennis is niet vereist. We houden de gesprekken bewust laagdrempelig. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over feministische thema’s, en om aan de hand van boeken te reflecteren op onze eigen ideeën rond deze thema’s.

De strijd om tijd

Van ploetermoeders tot bumpervaders: voor steeds meer mensen is “druk, druk, druk” het nieuwe normaal. Als kersverse vader wordt ook politicoloog Olivier Pintelon elke dag met die ontnuchterende realiteit geconfronteerd. In De strijd om tijd (2018) onderzoekt hij een mogelijke oplossing om die eindeloze ratrace te temperen: de dertig urenweek. Met tal van wetenschappelijke studies en veelbelovende internationale voorbeelden laat Pintelon zien dat collectieve arbeidsduurverkorting niet alleen de uit de hand gelopen tijdsdruk kan intomen, maar ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen kan beslechten, zowel in de privésfeer als op de arbeidsmarkt. 

Is collectieve arbeidsduurverkorting een wondermiddel voor gendergelijkheid? Welke onderzoeken wijzen in die richting? Welke landen experimenteerden al met een verkorte werkweek en welke effecten had dat op de samenleving? Pintelon brengt een overtuigend pleidooi voor een dertig urenweek en hoe verrassend implementeerbaar dat idee eigenlijk is. Geen onbetaalbare utopie, zoals zo vaak wordt geopperd, maar een realistische evolutie. Meer nog, het is niet meer dan een verderzetting van de sociale en arbeidersgeschiedenis. Samen doorlopen we zijn ideeën en focussen we ons op de genderdimensie van zijn betoog. Hoe zou zo'n wereld eruit zien?

Speciale gast: Franne Mullens

Franne Mullens is onderzoeker aan de VUB en maakt daar deel uit van de TOR onderzoeksgroep. Als onderzoeker is Franne vooral geïnteresseerd in de sociologie van tijd, arbeidssociologie, genderongelijkheid, intersectionaliteit en feministische studies. Na twee masterdiploma's in de Communicatiewetenschappen en Gender en diversiteit behaalde ze afgelopen zomer een doctoraat in de Sociologie over de verkorte werkweek. Ze deed empirisch onderzoek naar de impact van een 30-urenweek op het welzijn van de (voornamelijk vrouwelijke) werknemers en het functioneren van de vrouwenorganisatie Femma Wereldvrouwen. Op woensdag 29 november sluit Franne mee aan bij onze leesgroep. Ze zal ons meenemen in de vele voordelen, maar ook de uitdagingen en vragen die arbeidsduurverkorting met zich meebrengt.

Geen voorkennis vereist

Iedereen is welkom om mee te komen nadenken en dromen over het idee van een verkorte werkweek en de effecten daarvan op gendergelijkheid. De gesprekken houden we bewust laagdrempelig en iedereen is vrij om bij te dragen aan het gesprek op die manier die voor hen juist voelt. Voorkennis is dus zeker niet vereist, enkel een flinke dosis interesse en leergierigheid. Ook wie het boek niet (volledig) gelezen heeft, is welkom om aan te sluiten.

Wie zich wel graag op voorhand inleest, maar zelf het hoofd moet bieden aan een niets ontzienende strijd om tijd, vindt soelaas in het lezen van onze boekbespreking:

Praktisch

Het boek is beschikbaar in de RoSa-bibliotheek en kan uitgeleend worden.

Wie: iedereen is welkom. De leesgroep gaat door in het Nederlands en is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te inschrijven.
Wanneer: woensdag 29 november, van 19u tot 21u. (Opgelet: de datum is gewijzigd! zie boven)
Waar: de RoSa-bibliotheek in de Zennestraat 40 in hartje Brussel
Toegankelijkheid: de RoSa-bibliotheek is rolstoeltoegankelijk, maar de sanitaire voorzieningen helaas (nog) niet.

Meer weten?

Volg ons op FacebookInstagram of LinkedIn.

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

#RoSaleest #Leesclub #Boeken #Bibliotheek #België #Onderzoek #Beleid #Arbeid #Zorg #Gender #30urenweek